Könnyid László: Az új utazási szokások még fontosabbá teszik az adatvezérelt turizmusirányítást (turizmus.com)

Az NTAK által szolgáltatott adatok és az ezekre támaszkodó, innovatív- és marketingmegoldások hozzájárulhatnak a belföldi turizmus fellendüléséhez – mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Corvinus Egyetemen rendezett turisztikai konferencián.

A két évvel ezelőtti állapothoz képest még több adat áll rendelkezésre a turizmusban a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak köszönhetően. A cél az, hogy Magyarország 2030-ra elérje az ötvenmillió vendégéjszakát, jelenleg 41,1 milliónál tartunk – idézi Könnyid Lászlót a turizmus.com.

A digitalizáció segítségével már 45 ezer szálláshely adatait látják. Napi pontossággal meg tudják mondani, hogy például Budapesten hány turista szállt meg januárban.Az MTÜ a kis- és középvállalkozások működését szoftverrel támogatta, az adatok egy részét az igyutazunk.hu weboldalon publikálják.

A 2022-es évhez képest tavaly szerény, de 3 százalékos növekedést ért el a magyar turizmus – mondta el az ágazat 2023-as teljesítményéről, a részletes adatokat korábban sajtótájékoztatón ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A turisztikában fontos, hogy minél több forrásokból származó adatokat elemezzenek. Ezek kombinációja jelenthet megoldást arra, hogy mely országokban, melyik korosztálynak kell magyarországi utazásokat kínálniuk – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az előfoglalások elemzésénél csak egyetlen tényező az időfaktor.

„Ha azt is tudjuk, hogy melyik korosztály, milyen légi társasággal érkezik, vagyis milyen az utazási DNS-e, mi az utazási szokása, akkor olyan kampánytevékenységet tud végezni az MTÜ, amellyel célzottan azokat érhetik el, akik Magyarországra akarnak érkezni” 

– fogalmazott Könnyid László. Az aggregált, anonim adatokból matematikai modelleket tudnak felállítani.

Az adatvezérelt turizmus adatai között szerepelnek továbbá reptéri adatok, különféle indexek, követik a pénzpiacon az árfolyammozgásokat, a bankkártya adatokat, és mobiltelefonok cellainformációival is rendelkeznek.

Míg korábban múltbéli adatokat elemeztek, most minden látnak azonnal. Aggregált, anonim adatokkal dolgoznak, hangsúlyozta.

„A szálláshelyeknek ötödik sebességbe kell kapcsolni, mert ma nagyon gyorsan kell reagálnia a szektornak. Amíg korábban egy Németországból Hévízre érkező vendég 6-12 hónappal előbb foglalta le a szállását, ma ezt már napokkal vagy akár órákkal korábban is megteszik a turisták” 

– érvelt a gyors reagálás fontossága mellett a szakember.

Az NTAK-kal egy visszamutató felület, segítségével a szállásadók össze tudják hasonlítani foglalásaikat a térségi átlaggal és monitorozni tudják a térségi vendégéjszaka számokat.