Az „Év Balatoni Háza” építészeti pályázat: négy díj, három különdíj

Ünnepélyes díjkiosztó ünnepséget tartottak kedden Révfülöpön, ahol kihirdették az „Év Balatoni Háza 2023.” építészeti díjpályázat győzteseit lakó-, üdülő-, középület-, és gazdasági-kereskedelmi épület kategóriákban. A díjazott építmények között van balatonarácsi, révfülöpi, balatonfüredi és mindszetkállai – Fabacsovicsné Kovács Krisztinaának, a bírálóbizottság titkárának tájékoztatása szerint. Egy kötcsei nyaraló két különdíjat is elnyert.

 

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve 2023.-ban hatodik alkalommal hirdette meg az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot. A pályázat lebonyolítását az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatta.  A BKÜ területén épült, 2014. január 01. után használatba vett épületekkel lehetett 2023. december 31.-ig pályázni.

Idén először nem hirdettek meg kategóriákat a pályázathoz, a beérkezett pályaművek alapján a bírálóbizottság döntötte el, milyen épületeket kíván díjazni.

A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.

A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett vármegye építész kamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti államtitkára volt.

A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni a megvalósult épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal. Ebben az évben 18 pályamű érkezett be a Balaton régióból. A beérkezett pályázatokból elő-bírálat után a zsűri kiválasztott nyolcat, melyet a helyszínen is megtekintett. A helyszíni szemle után került sor a bírálatra, melyen az alábbi eredmények születtek:

 

Az Év Balatoni Háza 2023. építészeti díjpályázat díjazottjai: