Új vezető a tihanyi limnológiai kutatóintézet élén (Tihanyi Visszhang)

Új megbízott vezetők segítik a magyar kutatók munkáját április 1-től a HUN-REN három kutatóintézetében, köztük a tihanyi HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben is. A HUN-REN BLKI korábbi igazgatójának, Erős Tibornak a vezetői megbízása ez év március 31-ével véget ért, az igazgatói feladatokat április 1-től Vasas Gábor megbízott igazgató látja el – olvasható a Tihanyi Visszhangban.

 

Vasas Gábor okleveles biológus, biológia tanár, műszeres-analitikus szakvegyész, a Debreceni Egyetem, Természettudományi Kar Növénytani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Az MTA doktora, 2023-tól a HUN-REN BLKI tudományos tanácsadója, több, mint 150 tudományos cikk szerzője.

Jelenlegi kutatási területei az alga és cianobakteriális metabolitok hatásának vizsgálata, az alga és cianobakteriális tömegprodukciók elleni környezetbarát megoldások fejlesztése. Növényi metabolom vizsgálatok növény, növény-endofita rendszerekben. Cianobaktériumok peptid-variabilitásának-, PKS-PS génklasztereinek vizsgálata. Cianobakteriális közösségek kémiai ökológiája, toxintermelése.

Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke levélben méltatta a leköszönő kutatóhelyvezetők kiemelkedő szakmai és vezetői munkáját, egyúttal sok sikert, méltó kihívásokat
kívánt nekik, valamint az újonnan megbízott vezetőket is köszöntötte.