Tavaszi horgász-tilalmak vették kezdetüket a Balatonnál (index.hu)

Március 1-jétől kezdetét vette az általános ragadozóhal-fogási tilalom a Balatonon és vízrendszerén, április 1-jétől pedig életbe lép az úgynevezett „csónakos tilalom” is. A süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is április 30-án éjfélig tart.

A tavasz beköszöntével országszerte életbe lépett a balin, a süllő, a kősüllő és a sügér fajlagos fogási tilalma a Balatonnál, a csukáé pedig már február 1. óta tart. A balatonihal.hu felhívta a figyelmet, hogy nemcsak megtartani tilos ezeket a halfajokat, hanem rájuk horgászni is – írta az Index.

A Balatoni Horgászrend 32. pontja is kimondja: „Március 1. – április 30. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani TILOS!”.

 

További tilalmak

Április 1-jétől pedig életbe lép az úgynevezett „csónakos tilalom” is. Eszerint a pontosan meghatározott parti sávban szabad csak vízi járműből horgászni, és onnan is csak nappal, illetve csak békés halakra. Néhány területen pedig csak a partról szabad horgászni.

Akinek a kikötője ezen kíméleti területeken belül helyezkedik el, és úgy dönt, hogy áprilisban mégis csónakkal indulna horgászni, kérjük, hogy a lehető legrövidebb úton hajózva, a felszerelését összecsomagolt állapotban tartva érje el a legközelebbi, még engedélyezett térséget, ahol már szabad horgásznia, illetőleg a visszafelé úton is hasonlóképpen törekedjen a félreértések elkerülésére – írták a portálon.