Ők lettek az új Balaton-díjasok

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség közgyűlése idén is Balaton-díjban részesített három olyan személyt, akik a Balatonért kiemelkedően tevékenykedtek az elmúlt években, évtizedekben. A tavalyi év kiválosztottjai – Vollein Ferenc balatoni festőművész, Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatója és Bartos Erika Pro Familis-díjas meseíró – 2024. május elsején, a keszthelyi szezonnyitó ünnepségen vették át a Balaton-díjakat.

 

Az ünnepségen elhangzott laudációk szerint:

Vollein Ferenc Badacsonyörsön élő és alkotó festőművész. Magyarországon egyedül képviseli a naiv neoreneszánsz irányzatot a képzőművészetben. Kiemelt festészeti témái, a szakralitás, a balatoni táj és a hozzá fűződő legendák, mondák illusztrációi, a magyar történelem sorsfordító alakjainak megjelenítése. A hazai képzőművészet történetében neki van a legteljesebb sorozata -36 kép- a Balatonhoz fűződő legendák és mondák képi feldolgozásaiból.

24 éves kora ellenére már 13 éve foglalkozik a festészettel, Várpalotán, a „kis képzőben” végzett és érettségizett a képzőművészeti tagozaton 2019-ben. Már 58 önálló és számos csoportos tárlattal, 30 hazai és nemzetközi képzőművészeti alkotópályázaton elért győzelemmel és előkelő helyezéssel képviselteti magát a hazai művészeti életben. Badacsonyörsön él és alkot, ahol a műterme és az egész évben folyamatosan nyitva tartó Kortárs Képzőművészeti Galériája is található.

2016 októberében – eddigi képzőművészeti munkássága legmagasabb szintű elismeréseképpen – általános pápai audiencián Rómában, a Szent Péter téren – fogadta a szentatya. Itt átnyújthatta a pápának személyesen a „Szent Márton megkereszteli édesanyját” című alkotását, amely így bekerült a világhírű Vatikáni Múzeum és Képtár magángyűjteményébe.

Vollein Ferenc ifjú balatoni festőművészként eddigi több mint félszáz, egyéni és csoportos tárlatán, alkotópályázatok során elnyert elismeréseivel és díjaival, magyarországi és külföldi szerepléseivel gyarapította a Balaton hírnevét.

 

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, jogász és európai jogi szakjogász végzettségű, a Veszprémi Pannon Egyetem címzetes egyetemi docense. 18 éve vezeti vezérigazgatóként a Herendi Porcelánmanufaktúrát, ahol 1994. óta dolgozik.

Gondolkodásában hangsúlyt fektet a Társaság kulturális missziójára, amelynek eredményeképpen az elmúlt 15 évben mintegy 150 kulturális Herendi porcelán kiállítás nyílt Magyarországon és külföldön egyaránt. Vezetése alatt a Herendi porcelán Hungarikum lett.

Meggyőződése, hogy az általa vezetett manufaktúra egy kultúra- és értékteremtő közösség, amelynek feladata, hogy megőrizze és átörökítse évszázados értékeit, ahol a szépség, az egyediség, a magas minőség a mindennapok része. Az elmúlt évtized sikeres vállalatépítési munkájának köszönhetően a Budapesti Értéktőzsde 2019. évben az 50 legsikeresebb magyarországi vállalkozás közé sorolta. Ezek a nemzetközi és hazai elismerések Dr. Simon Attila kiváló márkaépítési stratégiáját igazolják. Vezetése alatt számos köztéri alkotás került elhelyezésre Veszprém Vármegyében, mellyel nagyban hozzájárul környezetünk szépítéséhez.

Kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a Herendi porcelán, ezáltal a magyar kultúra egy meghatározó értéke a nagy nemzeti és nemzetközi eseményeken kézzel foghatóan megjelenjen, így a balatonfüredi Anna Bálon és a Quasimodo Költőversenyen, valamint több Balatonfüreden rendezett porcelánművészeti kiállításon, különböző sporteseményeken, így a Kékszalag Vitorlásversenyen is.

Több évtizedes szakmai és tudományos munkájával, valamint vállalatvezetői tevékenységével jelentősen hozzájárult a Balaton és térsége erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához.

 

Bartos Erika Pro Familis-díjas meseíró pályája a kétezres évek elején indult. Nevéhez olyan nagysikerű gyermek könyvsorozatok kötődnek, mint a Bogyó és Babóca, az Anna, Peti és Gergő, Brúnó Budapesten, Brúnó a Balatonon, vagy a Pécs városát bemutató Hoppla meséi kötet.

Munkáiban eredeti szakmáját – végzettsége szerint építészmérnök – ötvözi gyerekírói tevékenységgel. Sorozatai hatalmas sikert aratnak nemcsak a családok körében, de szakmai berkeken belül is.

A Brúnó Budapesten sorozat elkészítését követen azonnal nekilátott a Brúnó a Balatonnál sorozatnak. Az író három kötetben mutatja be az északi és déli partot, valamint a tó nyugati részét. A gyerekek nyelvén elmesélt, építészmérnök gondosságával illusztrált kötetek tökéletes útikalauzként szolgálnak a családok számára, gyerekek és felnőttek egyaránt értékelik alkotásait.

A három könyv elkészítése alapos kutatómunkával indult, végigjárta, fényképezte a balatoni helyszíneket, drón felvételeket készített, hogy minél precízebb képet adhasson a Balatonról, és annak történetéről. A történetet és építészeti részleteket kisebb földrajzi, történelmi kitekintésekkel is színesítette, így balatoni legendákat, a nevek eredetét és sok egyéb érdekes tényt tudunk meg tavunkról, melyek egy részéről feltehetőleg a felnőtteknek sincs információjuk.

Bartos Erika mára az óvodás gyerekeket nevelő családok idegenvezetőjévé vált, mivel a Brúnó sorozat történetei valós helyszínen játszódnak. A mesékben szereplő helyeket gyakran keresik fel a családok, s így a Balatont is bejárják, amivel a családi együttléten túl a balatoni turizmushoz is mérhetően hozzájárul a könyvsorozat.

Jelenleg a mai irodalmi élet szereplői közül kevesen járulnak ekkora mértékben a Balaton népszerűsítéséhez, különösen a jövő nemzedékének, az óvodás korosztály megszólításával.

 

Az elmúlt 30 év Balaton-díjasainak névsora a szövetség honlapján érhető el.