Emelkedett a vendégéjszakák száma – továbbra is a legnépszerűbb a Balaton (MTI)

A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest a turisztikai szálláshelyeken – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye.


A tájékoztatás szerint 2024 márciusában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,1 millió vendég közel 2,8 millió vendégéjszakát töltött el.

A vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 22, a külföldivendég-éjszakáké 27 százalékkal emelkedett.

Márciusban a vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 19 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 43 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 22 százalékkal nőtt márciusban az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 586 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 431 ezer vendéget és 973 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 19 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 37 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.

A belföldivendég-éjszakák száma minden turisztikai térségben bővült az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb mértékben Sopron-Fertő és Gyula térségében, 69, illetve 33 százalékkal. A Balatonnál 26, Budapesten 13 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

Márciusban a külföldi vendégek száma 39, a vendégéjszakáké 27 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 546 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 389 ezer vendéget és 1,0 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 84 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 21 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 47 százalékkal nőtt 2023 márciusához mérten.

A külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében, illetve a Mátra-Bükk turisztikai térségben egyaránt 61 százalékkal bővült, míg Gyula és térségében 18 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 38, Budapesten 27 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Márciusban összesen 21 513 turisztikai szálláshely, ezen belül 2236 kereskedelmi, illetve 19 277 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 917 szálloda és 962 panzió volt nyitva március egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 47,2 milliárd forint volt, folyó áron 33 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,7 százalékkal többet, közel 2,4 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Január-márciusban a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest 18 százalékkal több, összesen 7,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 15, a külföldiek 21 százalékkal több (3,4 millió, illetve 3,7 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken – közölte a KSH.

Reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium

Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye, márciusban a vendégek és vendégéjszakák száma is jelentősen nőtt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény szerint a Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában a vendégéjszakák és a vendégek száma is dinamikusan emelkedett. 2024 márciusában több mint 1,1 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, számuk 30 százalékkal növekedett egy év alatt. Az év harmadik hónapjában csaknem 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 25 százalékkal volt magasabb, mint 2023 márciusában – írták.

Az ország teljes szálláshely-forgalmának 58 százalékát regisztrálták vidéken, ami 21 százalékkal volt magasabb, mint egy éve ilyenkor. A szálláshelyek a vidéki vendégéjszakák 71 százalékát köszönhették a belföldi vendégeknek. Márciusban is a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség, itt töltötték a vidéki vendégéjszakák 22 százalékát – áll a közleményben.

A szálláshelyek márciusban 63,6 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 24 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. A vidéken keletkezett bevétel 29 százalékkal nőtt egy év alatt, ami így elérte a 37 milliárd forintot – tették hozzá.

Márciusban a SZÉP-kártya feltöltések összértéke megközelítette az 59 milliárd forintot, ami 2023 márciusához képest 23 százalékkal volt magasabb. A kártyabirtokosok 2023 márciusához képest 10 százalékkal többet, 35 milliárd forintot költöttek SZÉP-kártyáikkal – írták.

Megállapítható, hogy a turisztikai teljesítmény jelentős növekedése érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés idei újraindulásához – közölte az NGM.