Átadták a megújult Sió-zsilipet és az új közösségi teret – FOTÓK

Látványos közösségi térré változott a Sió-zsilip környezete. Az elmúlt évben befejeződött az „A Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” elnevezésű, az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával megvalósított beruházás, melynek köszönhetően Siófokon átépült a több mint hetven éves vízleeresztő mű és hajózsilip. A megújult műszaki létesítmények a legkorszerűbb építészeti és irányítástechnikai megoldásokat vonultatják fel. A területet 2024. április 24-től a nagyközönség is látogathatja.

(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A siófoki vízügyi létesítmények átépítésénél fontos szempont volt, hogy a megújuló nagyműtárgyak az új üzemviteli épülettel együtt nem csak a funkcionalitás terén, de látványelemeikben is igazodjanak a kor elvárásaihoz. Az építészeti nívót jelzi, hogy a projekt keretében átépített műtárgyegyüttest az idei Víz Világnapja alkalmából Lampl Hugó Emlékplakettel tüntették ki. Ez a díj olyan vízi létesítménynek vagy önálló részének a létrehozásáért adományozható, amely tervezési, technológiai, kivitelezési és tájba illeszkedési szempontból egyaránt kimagasló – közölte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A fejlesztéssel Siófok központi része nagyszabású tájépítészeti elemmel lett gazdagabb. A korábbi üzemi övezet a lakosság és a turisták által is látogatható közösségi térré alakult: a nagyműtárgyak környezetében parkosításra és pihenőövezetek kialakítására is sor került, a műszaki épület tetején pedig egy impozáns kilátó kapott helyet, ahonnan egyedi perspektívából szemlélhető a Balaton és a Sió-csatorna találkozása. A hajózsilip mellett kültéri kiállítás nyílt, amely a Sió és a nagyműtárgyak történetét mutatja be képregény-formában.

A létesítményeket április 23-án ünnepélyes keretek között adta át Rétvári Bence miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, aki beszédében kiemelte: olyan helyszín jött létre, amely nemcsak az alapvető műszaki funkcióját látja el, hanem illeszkedik a városba, új élményt tud nyújtani az itt élőknek, ide érkezőknek. Az államtitkár szólt arról, hogy Magyarország több mint 4300 kilométernyi elsőrendű állami tulajdonú árvízvédelmi védvonallal rendelkezik, amiből 500 kilométernyi újult meg az elmúlt években, 10 százalékkal csökkentve az árvízvédelmi kockázatot.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár és Wiztmann Mihály országgyűlési képviselő is.

A rendezvényen Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője méltatta a projekt vízgazdálkodási jelentőségét, kiemelve, hogy a klímaváltozás miatt az elmúlt néhány évben a vízügyi ágazat számos kihívással szembesült. Ezek kezelésére jelentős beruházások valósultak meg az Európai Unió és a kormány által biztosított források felhasználásával. Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott beszédében a fejlesztés közösségformáló és -erősítő szerepét hangsúlyozta, dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője pedig elmondta: a létesítménnyel megvalósul az a törekvés, hogy a vízügy tevékenysége közel kerüljön az emberekhez.

Az ünnepi beszédeket követően leleplezték a Lampl Hugó Emlékplakettet.

(Fotók: MTI/Vasvári Tamás)

A Balaton vízlevezető rendszerét 15,5 milliárd forint uniós támogatással, 19 milliárd forintból korszerűsítették, átépült a Sió-zsilip, a Sió-csatorna, vizes élőhelyeket alakítottak ki, és közösségi tér lett a zsilip volt üzemi területe.