Huszadszor indul a Kék Hullám Zászló strandminősítés

Idén 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség (BSZ) a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A presztizs értékű megmérettetésre a Balaton partján fekvő nyíltvízi strandokat nevezését várják 2023. május 31.-ig – áll a szövetség közleményében.

 

A balatoni strandok kiemelkednek országos viszonylatban is a többi nyíltvízi fürdőhely közül széles palettájú és magas színvonalú szolgáltatásaikkal. A minősítési rendszer ebben mindig is irányt mutatott, segítve az üzemeltetőket abban, hogy miben kell még fejleszteni, milyen új irányvonalakat érdemes követni. A balatoni strandok olyan komplex szórakozási lehetőséget és élményt kínálnak az odalátogatóknak, melyet a gyönyörű természeti környezet még jobban kiemel.

 

A kezdet

A Kék Hullám Zászló minősítési rendszer létrehozását 2004-ben Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter kezdeményezte a Balatoni Szövetséget és a Magyar Marathon Clubot kérve fel partnernek. A strandminősítés alapjait 2004-ben egy franchise kézikönyv fektette le, ez alapján indult el a mozgalom. Első évben 27 jelentkező strandból 19 kapta meg a kék hullám zászlót.

 

Környezetvédelem és biztonság

A minősítés szempontjai kezdetben főleg környezetvédelmi és biztonsági és tájékoztatással kapcsolatos követelményeket tartalmaztak. Követelmény volt például, hogy a strand ne legyen kitéve levegő, vagy zajterhelésnek, legyen úszómester, vagy vizimentő és tájékoztató tábla a vonalas telefon helyéről.  Az ellenőrzésben részt vett a Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztérium, az Egészségügyi és Családügyi Minisztérium, a BFT, a Balaton Régió Intéző Bizottsága, a Közbiztonsági Tanácsadó Testület, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Marathon Club és a Balatoni Szövetség delegáltja.

A Kék Hullám Zászló minősítés gyorsan népszerűvé vált a strandüzemeltetők között, így a résztvevők száma folyamatosan nőtt.

 

Újratervezés

2015-ben a BSZ újragondolta a minősítési rendszert. Azokat a követelmények, melyek eleve jogszabályi feltételei egy strand üzemeltetésének kimaradtak a minősítésből, míg helyettük bekerültek a szolgáltatás színvonalát jelentő, illetve családbarát és zöld szempontok. Egy ideig egytől három csillag jelezte a kék zászlókon, hogy milyen eredménnyel szerepelt egy-egy strand a megmérettetésen és új összetételű bíráló csapat végezte a helyszíni bejárásokat.

 

Társadalmi felelősségvállalás

A BSZ fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért különdíjakat alapított. Így született a Balaton Családbarát Strandja, a Balaton Legzöldebb Strandja, a Balaton Kerékpárosbarát Strandja és a Balaton Legsportosabb Strandja díj.

2017-től már egytől öt csillagig kapnak minősítést a strandok és így lesz ez idén is. A partnerszervezetek a minősítés során: Balatoni Turizmus Szövetség, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, Nők a Balatonért Egyesület, Magyar Turisztikai Ügynökség és a Balatoni Kör.

 

Idén jubilál a strandminősítés

A szervezők díjkiosztóra meglepetéssel készülnek a kerek évfordulóra való tekintettel.

Idén megválasztják a Balaton Gasztro Strandját, a legtöbb pontszámot elérő nevező pedig megkapja a Balaton Legjobb Strandja címet – áll a BSZ közleményében.