Balatoni Borok Versenye: idén is keresik a Balaton legjobb borait

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség 2024-ben 21. alkalommal rendezi meg a Balatoni Borrégió egyetlen egész régiót lefedő borversenyét; a Balatoni Borok Versenyét. A megmérettetésen a borrégió mind a hat borvidékének legjobb borai képviseltetik magukat várhatóan igen széles fajtaválasztékkal. A borminták leadásának időpontja: 2024. május 15.-16. 9-12 óra között lesz a rtó körül öt helyszínen: Balatonfüreden a Közösségi Házban, Somlóvásárhelyen a Somló Kapuja Látogatóközpontban, Badacsonyban, SZBKI Kutatóállomásán, Nagyradán, a Hegyközség irodájában és Balatonlellén, a Bujdosó Pincészetben.

 

Erről Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a szövetség titkára tájékoztatta a HírBalatont.

A verseny keretében kerül kiválasztásra a Balatoni Borrégió Legjobb Fehér, Vörös, Rozé, Desszert Bora és Pezsgője/Gyöngyöző Bora, de különdíjak is kiosztásra kerülnek. A benevezett borokat arany, ezüst és bronz minősítésű oklevéllel is díjazzák.

A verseny fővédnöke: dr. Nagy István Agrárminiszter, szakmai védnöke a Balatoni Borrégió Borrégiós Tanácsa, mellyel a Balatoni Szövetség idén írt alá egy együttműködési megállapodást.

A verseny támogatói: az Agrárminisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Shiwaforce.com Zrt. és a SZERVIN Kft.

A verseny magas szintű lebonyolításának előfeltétele a bírálóbizottság munkájának magas szakmai színvonala, ezért a bizottságban helyet kaptak a régió borászain túl egyetemi oktatók, borakadémikusok és szakírók is. A bírálóbizottság elnöke Nyitrainé dr. Sárdy Diána a MATE intézetvezetője lesz. A bírálatra 2024. május 23-án Rádpusztán kerül sor, a Gasztro Élménybirtokon.

Az eredményhirdetés 2024. június 12-én, Zamárdiban a ZAM! közösségi térben lesz.

További részletek és a nevezési lap a www.balatoniszovetseg.hu honlapon érhető el.