Közeledik a balatoni strandszezon – hasznos tanácsok a rendőrségtől (likebalaton.hu)

Nem lehet elégszer elmondani, leírni, mi mindenre kell figyelni, hogy egy nyaralás ne váljon rémálommá. Felhevült testtel ne ugorjunk tóba, medencébe, és ha valaki nem tud úszni, akkor ne menjen mély vízbe. A Balatonnál a bajbajutottak egész évben 0-tól 24 óráig ingyen tárcsázhatják a 1817-es, vízi segélyhívó telefonszámot. Ha valaki a 1817-et hívja, közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletén csörög ki.

A 112-es, központi számot tárcsázókat viszont a hívásfogadó központok továbbítják a vízirendőröknek. Az ügyeleten azok a szakemberek látnak el szolgálatot, akik jól ismerik a Balaton minden részét, és nagy a gyakorlatuk abban, hogy azonosítsák, pontosan hol tartózkodik, akinek segítségre van szüksége. Emellett látják a szolgálatot teljesítő hajók helyzetét is, így tudják, hogy baj esetén melyikkel lehet odaérni a leghamarabb – írja a likebalaton.hu.

Azok a fürdőzők, kajakosok, kenusok, akik csak alkalmi jelleggel mennek a vízre, a rendőrök tapasztalata szerint kevésbé szabálykövetők, mint a rendszeresen hajózók. Többségében úgy sértik meg a szabályokat, hogy nem is tudnak róla, mivel nem vagy nem kellően ismerik azokat.

Azt viszont ki kell emelni, hogy mely szabályokat illik ismerni, ilyen például, hogy mentőmellényt adunk egy csónakban ülő gyerekre. Ennek szülői automatizmusnak kellene lennie. Sajnos, a vízen ugyanúgy előfordul, mint a közutakon, az ittas járművezetés. Ezzel kapcsolatban a vízen is a nulla tolerancia van érvényben.

Teljesen egyértelműnek tűnik, de mégis minden évben tragédiához vezet:

  • aki nem tud úszni, ne menjen mély vízbe
  • aki idős, vagy valamilyen betegségben szenved, az se induljon egyedül fürdőzni
  • ha elsodródik egy gumimatrac vagy egy labda, akkor senki ne ússzon utána. Aki megpróbálja, akár a nyílt vízen is találhatja magát. És lehet, hogy azt sem fogja tudni, hova kellene visszaúsznia
  • nagy evés-ivás után se menjünk közvetlenül a vízbe
  • felhevült testtel senki ne ugorjon a vízbe