Megvan az idei Balaton fagylaltja verseny győztese

A balatongyöröki Promenád Kávéház fügés, karamellás diófagylaltja került ki győztesen a Balaton fagylaltja versenyen, amit a Balatoni Turizmus Szövetség rendezett Siófokról elindulva, a Szigliget hajón pénteken.

A 2024-es Balaton Fagyija pénteki versenyén a nyertes fagylaltok, mint a „Balatoni mámor” és a „Pesztós ricotta zamatos fügével”, új mércét állítottak a kézműves fagylaltkészítés terén – írja a sonline.hu.

Az eseményen 13 cukrászda és fagylaltozó mérte össze tudását, összesen 24 ínycsiklandó és innovatív fagylaltvariánssal.

A versenyre nevezett fagylaltok között akadtak igazán egyedi kreációk, mint például a “Grófnő illata”, – ami egy rózsamézes málna kaukázusi kefirrel – a fenyőrügy zamatos eperrel, a füstölt sós mandula vérnaranccsal, és a figyelemre méltó “Balcsi hekk”, ami inkább volt meghökkentő ebben a formációban. A fagylaltok kivitelezése és ízvilága minden résztvevőt lenyűgözött, hiszen a kreativitás és az ízek harmóniája évről évre magasabb szintre emeli a versenyt.

A 2024-es év Balaton Fagyija győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház lett, a „Balatoni mámor” nevű fagylaltja mindenkit elbűvölt.

A Vadócz Jenő által készített dió fagylalt vörösboros fügeöntettel és karamellizált dióval nemcsak ízében, hanem ötletében is újító volt. A dió helyi forrásból, Gyenesdiásról származott, míg a füge a györöki laposfüge ötlete alapján készült, amit egy közelben található díjnyertes balatoni vörösborral gazdagítottak.

Veszprém vármegyéből a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó, valamint a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó különdíjat kapott.

Márton Sándor, a balatonfüredi fagylaltozó tulajdonosa a veol.hu-nak elmondta, Fűszeres nyári este nevű fagylaltot készített el, mely egy meggysorbet-fagylalt. Ehhez összeállított a helyi Gyukli Pincészet bio kékfrankosából egy vörösborkivonatot. Mindezt fűszerezte csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel, majd meggysorbet ízesítéssel, vörösboros kivonattal. Készített hozzá egy meggyzselét, amivel rétegezte a fagylaltot.

A másik édesség, amivel indult a versenyen, a Dörgicsei mandulás nevet kapta, ami egy nagyon finom mandulakrémfagylalt. Ehhez a mandulát egy dörgicsei birtokról szerezték be, amit megpirítottak, majd mandulapasztát készíttetek belőle és ezzel ízesítették a krémfagylaltot. Ehhez összeállítottak kandírozott narancslekvárt is, mellyel rétegezték a mandulát és végül ehhez sütöttek egy finom mandulás ropogóst.