A magyar-török reneszánszember, aki hazánk kultúráját építi – beszélgetés Can Togayjal (mandiner.hu)

A balatoni nádasokat filmezi, közben a mesterséges értelemmel kísérletezik. Költő, író, filmrendező, kulturális menedzser, évekig vezetett magyar kulturális intézetet Berlinben. Most éppen a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa projekt főtanácsadója, nem mellesleg messze a legszabadabb ember, akivel valaha találkoztam. Can Togayjal felsőörsi házában beszélgettünk magyar és török identitásról, Egyiptomról és más hazákról, valamint arról, jó játék-e a mesterséges intelligencia.

Can Togay Budapesten született 1955-ben. Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, színész, költő, kurátor, kulturális diplomata, egyetemi tanár, a Berlini Collegium Hungaricum korábbi igazgatója, a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa projekt főtanácsadója. Szülei törökök, gyermekkora egy részét Német­országban töltötte. 1969-től Halász Péter társulatának tagja volt. 1973 és 1978 között az ELTE német–angol szakára járt, majd az Université Sorbonne-Nouvelle-en végzett francia–német összehasonlító nyelvészet szakon. 1984-ben diplomázott a Színház- és Film­művészeti Főiskolán rendezőként. Számos nemzetközi filmben játszott jelentősebb szerepet, sok más munkája mellett Bereményi Gézával közösen jegyzi A Hídember forgatókönyvét.

A Facebook-oldala tele van MI-képgenerátorral készített „mesterséges” fotókkal és festményekkel. Miért izgatja ez a dolog ennyire?

Jó lenne, ha mesterséges intelligencia volnék, mert akkor tömören tudnék erre a kérdésre válaszolni. Egy biztos, amikor a ChatGPT megjelent, amely egy hatalmas szövegkorpusszal dolgozó gépi intelligencia, rögtön érdekelni kezdett. Talán azért, mert amióta az írástudó eszemet tudom, ilyen vagy olyan minőségű, formátumú, műfajú szövegekkel vagyok elfoglalva. Évekkel ezelőtt, amikor a posztgraduális dolgozatomat írtam Franciaországban, foglalkoztam valamennyit a gépi fordítással is; annak idején az volt a kiindulás, vajon hogyan lehet matematikai modellekkel leírni szemantikai, jelentésbeli egységeket. Egyelőre játékként fogom fel mindezt, ahogy mások, én is kísérletezek vele, mire használható.

A teljes cikk itt elolvasható.