Csapody Balázs: erős lehet az idei balatoni szezon (vg.hu)

Nagyon jó szezonra számít idén Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint egyelőre sokkal jobban alakul a szezonkezdet, mint várták. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint idén a szolgáltatóknak nem kell munkaerő hiánnyal küzdeniük. 

Úgy érzem, hogy a Balatonnak szépen kialakul egy rajongótábora, akik nem mást keresnek, hanem a Balatont. A balatoni érzést, az ízeket, illetve mindent, amitől egyedi

– mondta a vg.hu-nak Csapody Balázs, hozzátéve, hogy egyre szélesebb az a közönség, akik nemcsak a fő szezonban, hanem egész évben felkeresik magyar tengert. Épp ebben látja a javulást, ugyanis egyre inkább négy évszakossá válik, mint mondta a „Balaton nagyon jó úton jár”.

Arról is beszélt, egyre kevésbé érzékeli a munkaerőhiányt, személyesen is azt tapasztalja, hogy nagyon sokan szivárognak vissza a vendéglátás területére, főleg olyanok, akik a Covid alatt elfordultak a szakmától.

„A mi éttermünkbe is folyamatos a jelentkezés, úgyhogy nem tudok munkaerőhiányról beszámolni”

– mondta. Ami a béreket illeti, szerinte nincs min meglepődni, teljesen normális, hogy ma sokkal magasabbak a bérek, mint öt évvel ezelőtt. Hozzátette: az a jó, ha zárkóznak fel a bérek, mert ezzel párhuzamosan a szolgáltatás színvonala is emelkedik.”

Az már kérdés, hogy ez mit okoz az árakkal, de Csapody Balázs szerint minimális drágulás várható idén, olyan mértékűre biztosan nem kell számítani, mint amit az elmúlt években láttunk.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a lapnak elmondta: a Covid vége felé 2022-ben volt a legnagyobb a munkaerőhiány a magyar tengernél, amikor a lezárások hatására nagyon sokan otthagyták a szakmát, és átmentek más ágazatokba, például az építőiparba. Most azonban fordult a kocka, és az építőipar gyengélkedik, így az ott dolgozók vissza tudnak menni a vendéglátás és szállodaipar területére. Kovács László szerint ez túl jelentős könnyítés a tulajdonosoknak, hogy megkönnyítették idehaza a harmadik országbeli vendégmunkások alkalmazását, ami a turizmus számára is mentőövet jelent.