Nagy az érdeklődés a diákmunka iránt – sok a lehetőség nyáron a Balaton partján (sonline.hu)

A Balaton partján rengeteg munkalehetőség van mind a vendéglátás, mind a kereskedelem területén és sokszor ehhez szállást is tudnak biztosítani. A balatoni szállodákba, büfékbe, éttermekbe szakácsot, pincért, konyhai kisegítőt keresnek, sok multiáruház alkalmazna árufeltöltőt, pénztárost. 

A diákok többsége legalább egy hónapot szeretne dolgozni, de sokan az egész nyarat bevállalják. Nem ritka az 1800–2000 forintos órabér, nyilván a legtöbbször a mindenkori minimálbér a mérvadó – mondta a sonline.hu-nak Dakó Roland, a  Meló-Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője. Hozzátette: nyaranta több ezer somogyi diáknak tudnak munkalehetőséget kínálni, a fiatalok keresletüket nyaralásra, fesztiválokra, mások jogosítványra teszik félre.

Már tavasszal voltak próbanapon fiatalok az egyik fonyódi étteremben. Évek óta alkalmazunk diákokat, négyen tavalyról visszajönnek, ketten pedig újak lesznek – mondta Torma Zoltán, a fonyódi Fapipa étterem tulajdonosa. Hozzátette: adtak fel álláshirdetést is, nyíregyházi és kecskeméti érdeklődőjük is volt. Felszolgáló, pultos és konyhai kisegítő munkakörben dolgoznak nálunk 1500 forintos órabérért, délután van pár órájuk strandolni, pihenni – mondta Torma Zoltán.

A megkérdezett munkáltatók szerint a diákok többsége az egyetemi tanulmányaira és jogosítványra költi keresetét. A tapasztalatok szerint a legtöbbször a 18 év felettiek keresnek munkát, de 15 éves kortól szülői engedéllyel is lehet már dolgozni. Az idei nyári szezonban a becslések alapján országszerte százezer diák vállalhat munkát. A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, sőt rájuk is vonatkozik a 25 év alattiak kedvezménye. Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes.