Friss, a Balatonból származó halakra vágynak az éttermesek (InfoRádió)

A balatoni éttermek egy része azt szeretné, ha a minőségi ételekhez a tóból kaphatnának halat. A vendégek egyre inkább ennének halat a Balatonnál, egyre több is fogy, az már más kérdés, hogy milyen halat tudnak venni, és ezzel mennyire elégedettek.

A Balaton és a hekk összetartozó fogalmak ez a fajta romantika egészen biztosan megmarad mondta az Info Rádiónak Csapody Balázs.  A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke kifejtette: Már az is jó, ha halat fogyasztanak a vendégek, de azt szeretnék, hogy ezek friss, helyi halak legyenek. Az étteremtulajdonosok próbálják a minőségi, helyben kifogott, frissen elkészített halak fogyasztása felé terelni a vendégeket.

„Kérdés, hogy mit értünk balatoni hal alatt? A meghatározása hivatalosan, és a balatoni halászati cég is ezt sulykolja, hogy balatoni hal az, amely a Balaton vízgyűjtő területén található halastavakból származik. Sok halastóból származó halat kipróbáltunk, találkoztunk kimondottan jó minőségűekkel is, ugyanakkor olyan halfajta is van, amellyel a halastavak nem tudják ellátni az éttermeket” – mondta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

„Mi, Balaton melletti vendéglősök igazán szeretnénk, ha lenne egy olyan optimális megoldás – tiszteletben tartva az egyre növekvő horgászturizmust -, hogy azok az éttermek, amelyek kiváló minőségű halakkal akarnak dolgozni, a Balatonból is hozzá tudjanak ezekhez jutni” – mondta Csapody Balázs, és hozzátette, van olyan hal, amelyiknél nem érezni a különbséget, mindegy, hogy halastóból vagy a Balatonból érkezik. Ilyen például a nyurgaponty, amiből jó minőséget kapnak,  ugyanakkor például a fogasnál érezni, ha nem a Balatonból, hanem egy halastóból származik.

A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke hozzátette, még mindig a rántott halakat keresik a legtöbben, de egyre inkább terjedőben vannak a sütött vagy alacsony hőfokon kezelt halak is.