Újra zötyög a somogyi vicinális (iho.hu)

Különvonat indul október 19-én a 2009. december 13-tól szünetelő személyforgalmú, 37-es számú Somogyszob–Balatonszentgyörgy vasútvonalon.

Hiába telt el azóta tíz év, a belső-somogyi szárnyvonal többször bizonyította, hogy szükség van rá. Somogyszob és Böhönye, valamint Balatonszentgyörgy és Marcali között rendszeres teherforgalom zajlik. Böhönyéről többnyire csak fát szállítanak, Marcaliban viszont a fa-, a műtrágya- és a gabonaszállítás is jelentős méreteket ölt. A pálya állapotának megőrzése érdekében a szükséges karbantartásokat rendre elvégzik: évente kétszer irtanak gyomot a nyílt vonalon és az állomásokon, továbbá rendszeresek a bozótirtások, valamint a sínek és az elhasználódott talpfák cseréje is. Csak idén több mint kilencszáz vasbetonaljat építettek be a Böhönye–Felsőbogátpuszta szakaszon, több kilométeren cseréltek síneket, újakra cserélték Mesztegnyő megálló-rakodóhelyen a Böhönye felőli váltókörzet talpfáit, megjavították a váltókat, és még a nem használt Böhönye–Mesztegnyő szakaszon is ágyazatrostálást, ároktisztítást hajtottak végre.

A dél-balatoni 30-as vonal felújítása során Marcalit Somogyszob felől szolgálták ki, így a hosszú évek óta nem használt Böhönye–Marcali vonalszakasz is kulcsfontosságú szerephez jutott. A Nohab-GM Alapítvány kétszer szervezett már nohabos különvonatozást a vasútvonalra, a vonal fennállásának százhuszonötödik évfordulója alkalmából pedig 2018. október 20-án egy ünnepi emlékvonat is közlekedett a vonalon.

Hagyományteremtő céllal idén is megrendezik az emlékvonatozást, melynek időpontja 2019. október 19-e, szombat. Amíg a tavalyi esemény inkább az ünneplésről szólt, az idei sokkal inkább annak a szomorú ténynek állítana emléket, hogy idén lesz pontosan tíz éve, hogy a vonalon szünetel a menetrend szerinti személyszállítás. A fentebb említett települések vezetői idén is támogatják a rendezvény megvalósulását, és még a tavalyinál is nagyobb programkínálat várja az érdeklődőket.

Az esemény részletes programja itt olvasható.