Balatonszepezden a legfontosabb a béke és a nyugalom (veol.hu)

Stabil, az emberek véleményére építő hivatal, csapatmunka, együttműködés a térséggel, béke és nyugalom, utalt a legfontosabbakra Bíró Imre, akit Balatonszepezden tavaly októberben, az időközi választáson több jelölt közül juttattak a polgármesteri székbe a szavazók. Céljai között kiemelten kezeli a hagyományok megőrzésével összhangban álló fejlesztéseket, különös tekintettel a helyiekre, a nyaralókra, illetve az idegenforgalomra, amelyekhez Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője nagy segítséget nyújt a falunak.

Minden szépség és érték megtalálható Balatonszepezden: itt van a tó több stranddal, páratlanok a régi településrészek, a kanyargós kocsiutak, büszkék vagyunk a katolikus, a református és az evangélikus templomra, a szőlőhegyre, az erdőre, benne kis tavakkal

– érvelt a veol.hu-nak lakóhelye különlegességei mellett Bíró Imre. A 390 lakosú falu polgármestere megtisztelőnek tartja, hogy ő került a polgármesteri székbe, ami azért is öröm számára, mert helyiként eltökélt abban, hogy Balatonszepezd kellemes lakóhely és vonzó idegenforgalmi helyszín legyen a Balatonnál. Felidézte, alighogy megalakult október 18-án az új képviselő-testület, a kormány a járvány miatt vészhelyzetet hirdetett, ami az ittenieket is kihívás elé állította, de sikerült megteremteni az egészségbiztonságot.

Feladataink közül ma is az első és a legfontosabb, hogy béke és nyugalom legyen, mert csak akkor érzi jól magát az ember egy településen. Ezért mindent megteszünk a képviselő-testülettel, amely erős és egységes

– fogalmazott. Bíró Imre megjegyezte az első perctől alapvetőnek tartotta, hogy stabilizálja a hivatalt, ahol konstruktív csapatmunkában újra dolgoznak szakemberek, ugyanis a hivatal elődje ideje alatt szinte kiürült. Így ismét több ügyet megoldanak helyben, és nem kell elutazni az embereknek máshová a megoldásért. Saját ügyintézők intézik az adó- és pénzügyeket, munkába állt a művelődésszervező, aki a könyvtárosi feladatokat is ellátja. Ismét életre kelt a honlapjuk, ahol közzétesznek minden információt.

Bíró Imre számára nagyon lényeges a harmonikus együttműködés a környezetükkel, a társönkormányzatokkal, különös tekintettel a Zánkai Közös Önkormányzati Hivatalra, amelynek tagja a szepezdi polgármesteri hivatal is. Zánka sokat segít nekik, ott történik igazgatási ügyintézőjük képzése is, aki nemsokára Szepezden áll munkába. Új irodát kapott a falugondnok, így megfelelően tudja ellátni feladatát, aki sokat segít a helyieknek, így például orvosi, kórházi, gyógyszertári, ebédszállítási ügyekben. Folyamatos kapcsolatban állnak a helyi vállalkozásokkal, segítik egymás munkáját. A vírus miatt fokozottan figyelnek az idősekre, és már a járvány elején minden helybeli kapott egészségbiztonsági csomagot. Nagyon ügyelnek a településüzemeltetésre, amit saját karbantartó csoportjuk és külső vállalkozó végez.

Fejlesztéseiknél alapvetőek a pályázatok, és nagy örömükre szolgál, hogy a kormány, illetve Kontrát Károly országgyűlési képviselő közbenjárására, 15 millió forint támogatásból közterületi karbantartó gépeket tudtak vásárolni.

Emellett nyertek 47 millió forintot a központi és a Szepezdfürdő strand munkálataira, befejezték a Víriusi strand felújítását, amire 23 millió forint pályázati támogatást fordítottak, és már beadták a települési értéktár pályázatot is. Leendő pályázataikkal a művelődési ház felújítását tervezik, ami 200 millió forintba kerül, és építenének utakat, járdákat, kiemelten kezelik a temető fenntartását.

Most a legtöbb embert a kerékpárút nyomvonala és a csónakkikötő megépítése foglalkoztatja. A polgármester utalt rá, Révész Máriusz kormánybiztos elfogadott egy nyomvonaltervet a Magyar Kerékpáros Szövetség ajánlására, amely Szepezd érintett részén heves tiltakozást váltott ki, de a falunak mintegy 300 millió forint fejlesztést jelentene. Az 50 csónak befogadására tervezett kikötőért konzorciumi szerződést írtak alá a helyi horgászegyesülettel, és megpályáztak 150 millió forint támogatást, de a kikötő engedélyezése még kétséges.