Kié lesz a füredi állami iskola? – „a helyzet borzasztó ellentéteket szül” (Frissített: a dolgozók többsége ellenzi a fenntartóváltást)

Holnap, azaz március 19-én szavaznak a szülők arról, szeretnék-e fenntartónak az állam helyett a katolikus egyházat a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolában. A Veszprémi Érsekség kezdeményezése komoly viszályt szült, két petícióhoz is gyűjtöttek aláírásokat a szülők. A hirbalaton.hu információi szerint az iskola tanári kara és dolgozói ma foglaltak állást a fenntartóváltásról: nagy többséggel ellenezték.

 

A füredi állami iskolának 408 diákja van, amelynek 30 százaléka katolikus. A jogszabályok szerint 205 fenntartóváltás melletti igen szavazatra lesz szükség ahhoz, hogy a Veszprémi Érsekség átvehesse az intézmény működtetését. A szavazáson részt nem vevő szülők szavazata tehát „nem” szavazatnak számít, de fontos az iskolának, hogy minél többen voksoljanak, hiszen annál legitimebb lesz az eredmény.

A hirbalaton.hu-hoz érkezett szülői vélemények közül az alábbi érzékelteti leginkább a februárban bejelentett egyházi szándék nyomán kialakult hangulatot:

“12 éve vagyok SZM (szülői munkaközösség tagja – a szerk.) szülő, ez a helyzet borzasztó ellentéteket szül, elszomorító, hogy olyan emberek “feszülnek” egymásnak, akik korábban együtt kávéztak, kirándultak és nem számított, hogy vallásos-e vagy sem, jár-e templomba vagy sem. Ennek így semmi, de semmi értelme nem volt!! Mindenkit kár ért!”

A szülők korábban hiába kérték az egyházat, hogy a járványhelyzetre tekintettel halasszák el az átvételi szándékot. Az intézményben uralkodó hangulatot súlyosbítja, hogy a héten 40 évesen elhunyt az iskola egyik közkedvelt tanára a járvány következtében.

 

Az ellenzők két petícióhoz is gyűjtenek aláírást

A fenntartóváltást ellenző szülők két petíciót is megfogalmaztak a tankerületnek és az önkormányzatnak. Az egyiket azok írták alá, akik szeretnék, hogy állami kézben maradjon az iskola. A másik szövege így hangzik: „Aláírásommal igazolom, hogy fenntartó váltás esetén kilátásba helyezem gyermekem – a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolában lévő – tanulói jogviszonyának megszüntetését.”

Mint arról korábban hírt adtunk, a füredi állami iskola az elmúlt években vált igazán sikeressé. Míg korábban nemigen volt érdeklődés iránta, idén négyen is jelentkeztek, hogy átvennék a fenntartását, majd hárman – részben a járványhelyzet miatt – visszaléptek. Egyedül a Veszprémi Érsekség tartott ki a szándéka mellett.

Udvardy György veszprémi érsek szerint éppen ebben a helyzetben szükséges a bátorítás vagy a biztatás. Az egyház stabil értékrendet, szellemi-, lelki és anyagi biztonságot ígér, és szeretné, ha lenne katolikus iskola is a térségben – a nyilatkozata szerint.

 

Megválaszolatlanul maradtak kérdések

Az egyházak érthető gyakorlatát tekintve kérdéses, hogy a sikereket elérő, evangélikus igazgatónő maradhat-e hosszú távon az intézmény élén, ha azt a katolikus egyház veszi át. A szülőktől kapott információk szerint az érsek eddig nem látogatta meg személyesen az iskolát, és az intézményvezetővel sem egyeztetett semmiről, miközben az egyház nyilatkozatai arról szólnak, hogy a jelenlegi igazgatóval képzelik el a folytatást.

A pedagógusok, akiknek csak véleménynyilvánítási joguk van az ügyben, ma foglaltak állást. Információink szerint a tanároknak és az iskola dolgozóinak 80 százaléka szeretné, ha továbbra is állami kézben maradna az intézmény.

A szülők egy része már korábban 33 pontos kérdéssort intézett az egyházhoz, amelyre véleményük szerint nem kaptak érdemi választ. Beszámolóik szerint az online rendezett egyeztetéseken sem jutottak megfelelő információkhoz. A szülői munkaközösség elnöke a helyi tévéadásban sérelmezte, hogy az állam részéről semmilyen tájékoztatás nincs, az elmúlt hetekben csak az egyházi kampány alapján informálódhattak. Fenntartóváltást szorgalmazó szülők nemigen hallatták hangjukat sem a médiákban, sem a közösségi oldalakon.