Átalakulás lehet a balatoni szőlőkben (hellovidek.hu)

Több éves hagyomány, hogy évről-évre összeülnek a szakemberek, hogy megvitassák az Olaszrizlinggel kapcsolatos dolgokat. A borászok az idei Olaszrizling Szerintünk találkozón arra keresték a választ, hogy hogyan lehet környezettudatosan, fenntartható módon szőlőgazdaságot művelni úgy, hogy ezekre a klímaváltozás miatti szélsőséges helyzetekre választ tudjanak adni. 

Jelenleg a dél, dél-nyugati dűlők a legértékesebbek a Balaton körül, ezek ugye Balatonra néző „panorámatelkek”, ezek azonban nem biztos, hogy hosszútávon is képesek lesznek megőrizni az értéküket, hiszen a tóról visszaverődő fény többszörözi azt a hőmennyiséget, ami eljut a szőlőhöz – idézi a hellovidek.hu Pintér Zsoltot, az Olaszrizling Szerintünk rendezvény főszervezőjét. A szakember szerint ezáltal idővel nagyobb értéket jelenthetnek majd a keleti, nyugati és akár az északi fekvésű területek is. Ez persze nem azt jelenti, hogy a déli fekvésű területek elértéktelenednének.

A rendezvényen kiderült: az egyik fő vitaindító a szakemberek körében, hogy mely területeken, milyen olaszrizling klónokat érdemes használni, illetve, hogy melyek a legjobb klónok, amik hosszútávú megoldást nyújthatnak a klímaváltozásra.

Pintér Zsolt szerint nem az a lényeg, hogy fajtát váltsanak. Kifejtette: a fajta jó, csak megfelelő klónt kell kiválasztani, és ezen belül is lehet klónszelekciókkal dolgozni, és annak megfelelően megválasztani a szüreti időpontokat.

Az Olaszrizling mára az egyik legkedveltebb fehér borrá vált, így nem csoda, hogy a borászok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megmentsék a fajtát. Ezeken a szakmai megbeszéléseken a borászok átadhatják egymásnak tudásukat, így közös erővel tudják megoldani a fennálló problémákat.

Pintér Zsolt kiemelte: nemzetközi piacon is értelmezhetővé és izgalmas termékké nőtte ki magát a Csopaki Kódex, hegyboraival és dűlős tételeivel. Létrejött a Vinea Balaton termékkoncepció és hazánk első régiós együttműködésén alapuló bormárkája a BalatonBor 5 éve töretlenül fejlődik. Erősödik a Hegybor termékkör és egyre több borvidék, “hegy” kezdi kialakítani saját termékleírását a Balaton körül. A munkáknak egyértelműen egy közös nevezője van: az olaszrizling – fogalmazott.