Hárommilliárdos költségvetés Balatonbogláron (sonline.hu)

Egyhangú szavazással fogadták el Balatonboglár idei költségvetését, melynek főösszege 2,3 milliárd forint. Ennek értelmében folytatódnak a fejlesztések, de jelenleg is több beruházás zajlik a városban.

A város működéséhez 1,5 milliárd forint szükséges, az azon felüli összeget, javarészt pályázati pénzeket, fejlesztésre fordíthatják – idézi a sonline.hu Balatonboglár polgármesterét. Mészáros Miklós elmondta: még várnak 450 millió forint támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, melyből a Várdombra tervezett magas ösvény épülhet meg. Ezen felül 112 millió forintot kapnak még a szabadstrandok fejlesztésére is, amiből mind a hat strand részesedik. Ennek keretében  a Platán és a Kodály strand vizesblokkjai újulhatnak meg valamint  öltözőkabinokat alakítanak ki.

Mindez azt jelenti, hogy el fogja érni a hárommilliárd forintot a költségvetés az idén. A polgármester szerint soha nem volt még olyan a város életében, hogy ugyanannyit költhetnek fejlesztésre, mint amekkora a működési költség.

Jelenleg is tart a Platán strand fejlesztésének következő üteme. Mintegy 350 millió forint támogatásból épülnek többek között új sétányok, illetve drénezés, azaz talajcsövezés is készül. Korábban többször megállt a víz a területen, a beruházás révén azonban megoldódik a probléma. A kultúrház felújítása és a szabadtéri színpad építése is zajlik, melyet szintén helybéli vállalkozás végez 350 millió forint támogatásból.

Megszüntetik a közterület-fenntartó szervezetet: az eddigi, elavult intézményi forma helyett kft.-t hoznak létre. Ennek elsősorban gazdasági oka volt. A megszűnő intézmény dolgozóit emelt fizetéssel, ugyanolyan munkakörrel veszi át a kft.

Emellett fizetőssé válik a parkolás három övezetben, a Várdombon és környékén, a belvárosban, illetve a Platán strandon és környékén. A polgármester elmondta: a fenntarthatóság miatt döntöttek erről. A folyamatos fejlesztések, építkezések miatt tovább nőnek a fenntartási költségek is, ennek ellensúlyozására bevételt kell biztosítani. A strandokon továbbra sem szeretnének belépőt kérni, ezért döntöttek arról, hogy a parkolás válik fizetőssé. A boglári adófizetőket azonban nem terhelik ezzel, minden boglári autóra bérletet adnak ki, ami ingyenes parkolásra jogosít. S abban is bíznak, hogy így csökkenhet valamelyest a nyári zsúfoltság a településen.