Négy nap alatt 4 centit emelkedett a Balaton vízszintje

Az elmúlt esős napok miatt kevésbé élvezhettük a hétvégét, a Balatonnak azonban igen jól jött a vízgyűjtő területére lehullott nagy mennyiségű csapadék. Négy nap alatt 4 centiméternyit emelkedett a tó átlagos vízállása, ami hétfő reggel 109 centiméteren állt – a vizugy.hu adatai szerint. (A május elejétől kívánatos átlagos vízszint-maximum 120 centiméter +/- 5 %.) A víz 10 Celsius fokos Siófoknál. Enyhül az idő, de széllökésekre, zivatarra számítani kell.

A Balaton vízállásának alakulása március 28-tól (Forrás: vizugy.hu)

 

A met.hu (ahol a viharjelzés alakulása is nyomon követhető) hétfői előrejelzése szerint a Balatonnál a mérsékelt, nyugaton helyenként élénk (15-35 km/h) északnyugati, északi szelet elsősorban a térség nyugati felében időnként erős (40-50 km/h), esetenként ennél is erősebb széllökés is kísérheti.
Délután fokozatosan veszít erejéből a szél, de záporok környezetében szélerősödés (>35 km/h) előfordulhat. Kezdetben többnyire borult idő várható többfelé kisebb esővel, majd fölszakadozik a felhőzet és kevés napsütés is valószínű.
Délután gyakran erősen megnövekszik a (gomoly)felhőzet, és északkelet felől záporok kialakulására számíthatunk. A térség keleti részen kora délután kisebb valószínűséggel az ég is megdördülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 18 fok körül alakul. Késő este 11, 12 fok valószínű.