Pünkösdi menetrend: a Balaton térségébe közlekedő vonatok kapacitását megnövelték

Pünkösd ünnepén várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés járatain. A MÁV és a Volánbusz azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről. Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, illetve használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A MÁV-csoport a Velencei-tó és a Balaton térségébe közlekedő vonatok kapacitását megnövelte. 

Május 19-én vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én már a megszokott munkanapi menetrend érvényes – közölte honlapján a MÁV-csoport.

Az utasforgalom szempontjából a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba közötti Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony és Göcsej, valamint a Budapest és Pécs közötti Mecsek InterCity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja és a rendelkezésre álló járművek mennyisége ezt lehetővé teszi. Az Elvirán figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (InterCity, Railjet xpress) vonatokat.

A Velencei-tó és a Balaton térségébe közlekedő vonatok kapacitását megnövelték

Déli pályaudvar–Székesfehérvár közötti Z30-as vonatok egy része három egységből álló FLIRT motorvonattal közlekedik, a Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár közötti G43-as vonatok egy része pedig nagybefogadó képességű emeletes KISS motorvonatból áll. Mindezekkel többen utazhatnak és több kerékpár is szállítható.

Május 18-án és 19-én három egységgel közlekedik a FLIRT motorvonat a Balaton partján a következő járatok esetében, így nagyobb kapacitást biztosítunk a Déli pályaudvarról Balatonszentgyörgye 8:05-kor és a Balatonszentgyörgyről 12:15-kor induló Déli->Parti InterRégió, 20-án pedig a Déli pályaudvarról 10:05-kor induló Déli->Parti InterRégió esetében.

Felhívjuk a figyelmet, hogy május 22-ig a Savaria InterCity-k Budapest–Szombathely és Budapest–Szombathely–Szentgotthárd között IC-szerelvények helyett FLIRT motorvonattal közlekednek a megszokotthoz képest valamelyest kisebb kapacitással, ezért a Savaria IC-kre érdemes minél előbb megváltani a jegyeket, helyjegyeket.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik

A háromnapos ünnep miatt a Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul: május 19-én, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, 20-án, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 21-én, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

A Volánbusz azt kéri utasaitól, hogy a kényelmetlenségek elkerülése érdekében utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon.