Dúl a vízi csata a Balatonföldvárra tervezett kikötő miatt (index.hu)

Balatonföldváron továbbra sem csitulnak az indulatok a Nyugati strand területére is tervezett új hajókikötő körül. A civilek szerint az építkezés egy jogerős bírósági ítélet ellenére is megkezdődött, míg a polgármester szerint a jogszabályoknak megfelelően járnak el – írja az index.hu.

 

Továbbra sem csitulnak az indulatok a Nyugati strand területére is tervezett új hajókikötő körül. A civilek szerint az építkezés egy jogerős bírósági ítélet ellenére is megkezdődött, míg a polgármester szerint a jogszabályoknak megfelelően járnak el. A Balaton az állam tulajdona, nem az önkormányzat dönti el, mi épülhet a tó területén.

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület tagjainak nincs sok okuk az örömre. Szeptemberben ugyan pert nyertek az önkormányzattal szemben, azóta azonban mégis megkezdődött az építkezés a Nyugati strand területén.

Ítélet van, csak nem tartják be?

Ahogy arról korábban az Index helyszíni riportban már beszámolt, a balatonföldvári civilek nem szeretnék, ha egy újabb kikötő épülne a településen. Ráadásul úgy, hogy ez területet venne el a Nyugati strandtól, ahol évente 40 ezer embert fogadnak.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke a lap kérdésére elmondta, sérül a jogállamiság ott, ahol egy jogerős bírósági ítélettel szembe lehet menni. 2022. szeptember 5-én született arról ítélet, hogy a veszprémi kormányhivatal által kiadott építési engedély ellentétes a helyi építési szabályzattal, így azt megsemmisítette.

Novemberben aztán ugyancsak a veszprémi kormányhivatal kiadott egy újabb engedélyt, miszerint mégsem ellentétes az engedély a szabályzattal. Mindezt a balatonföldvári jegyző nyilatkozatára alapozzák

– mondja Herényi Károly, az MDF egykori ideiglenes elnöke, volt országgyűlési képviselő.

Ez szerinte azt jelenti, hogy a kormányhivatal szembe megy a bíróság jogerős ítéletével. Ezért ezt a határozatot is megtámadták még novemberben a bíróságon, ezúttal másik két civil szervezettel együtt. Herényi Károly szerint felháborító, hogy ezt az újabb engedélyt mindössze másfél nap alatt meg tudták adni. Jogvédelmet kértek a bíróságon, ami azt jelentené, hogy a jogerős bírósági döntésig minden munkát fel kell függeszteni. Egyelőre a jogvédelmet még nem kapták meg, miközben az építkezés már el is kezdődött.

Nagyon kell sietniük, március végén mindenképpen le kell állniuk, mert április 1-től semmilyen építési munkát nem lehet végezni a Balatonban

– mondja Herényi Károly, aki még hozzátette, nagyon bízik abban, sikerül semmissé tenni az engedélyeket. Aktív hajósként maga is szeretné, ha épülne kikötő Balatonföldváron, de semmiképpen nem a strand területén a fürdőzők rovására.

329684500 917896449624146 8121865701311927813 n

Ítélet van, be is tartották?

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere másként látja a történetet. Szerinte a szeptemberi jogerős ítélet valamennyi betűjét betartották. A polgármester lapunknak elmondta, az ítélet valóban visszavonta a veszprémi kormányhivatal környezetvédelmi hatástanulmányát. Az ítéletben ugyanakkor az is benne foglaltatik, hogy a bíróság új hatástanulmány elkészítésére kötelezte a hivatalt, ami novemberben meg is született.

A hatástanulmányban orvosolták a pécsi bíróság által kifogásoltakat, ezért nem gördítettek további akadályokat a kivitelezők elé.

Hangsúlyozni szeretném, az építési engedélyeket nem az önkormányzat adta ki. A beruházáshoz szükséges összes szakhatósági engedély a beruházó birtokában van, ezért nincs akadálya az építkezés elkezdésének

– mondta Holovits Huba.

A polgármester elmondta, a város vezetése csupán az önkormányzat tulajdonába eső területek felől diszponál. A beruházóval területbérleti szerződés kötöttek arról, hogy április végéig felvonulási területként használhatják a strand területének egy részét. Ez 1300 négyzetméteres területet érint. Onnantól város és a beruházó közötti együttműködés véget ér.

A mi fennhatóságunk a partig tart. A Balaton az állam tulajdona, amit ott építenek, az a Magyar Állam engedélyével és tudtával történik

– tette hozzá Holovits Huba. A balatonföldvári városvezető még elmondta, tudomása van arról, hogy a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület és két civil egyesület jogvédelmet kért, amit jelen tudomása szerint nem kaptak meg, ezért miután a beruházó által bemutatott valamennyi engedély jogerős, így nincs semmi akadálya a két és félmilliárdos kikötő építésének.

Holovits Huba az index.hu kérdésére elmondta, városvezetőként és hajós emberként egyaránt  örül az új kikötő megépülésének, hiszen ez bizonyíthatóan élénkíti majd a helyi gazdasági életet, új adóbevételekhez jut a város és új munkahelyek is teremtődnek, ezért megítélése szerint az építkezés rövid- és hosszú távon is a település javát szolgálja.