Balatoni stégbontások: felváltotta az indulatokat az együttműködés

Örömteli fordulat tapasztalható a Balatonnál. Míg tavaly olykor elszabadult indulatok kísérték a vízügy megkezdett stégelbontási akcióit, a HírBalaton információi szerint gyökeresen megváltozott az emberek hozzáállása. Elcsitultak az indulatok, és többen maguk kezdtek szabálytalan bejáróik felszámolásába. Az együttműködők olcsóbban megússzák.

Egyre többen maguk bontják el a szabálytalanul létesített stégeiket, bejáróiak (friss olvasói fotó)

 

Úgy tűnik egyre többen értik a szakemberek lényegre törő üzenetét; hogyha nincs nád, nincs Balaton, és ha felszabdalják a nádasokat szabálytalan bejárók, építmények százaival, akkor pusztulásnak indul a növény.

Tavaly még vitáztak, fenyegetőztek is az érintettek (a HírBalatont is érte támadás, egy alpolgármester részéről is, mert pozitív hírként számolt be a vízügy, az önkormányzatok és a vízi polgárőrség összefogásáról az ügyben). Beszámoltunk arról is, hogy Balatonmáriafürdőn elszabadultak az indulatok a szabálytalan stégek felszámolásáról tartott lakossági tájékoztatón. Ehhez képest számít komoly fordulatnak, hogy a héten Balatonfűzfőn és a Balatonkenesén zajló vízügyi akció már nem váltott ki hangos hőbörgést, tiltakozást, hanem az érintettek jelentős hányada maga kezdett az illegális bejárók elbontásába. Annál is inkább, mert ha a vízügy bontja el, az sokkal többe kerül.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az elmúlt évtizedekben hiába írta elő jogszabály, mit, mikor és hogyan lehet építeni a tómederbe. Aki fittyet hányt ezekre, nemigen érte retorzió, hiszen nem volt igazán pénz és szándék a számonkérésre. Ennek következtében évről évre nőtt az illegális stégek, bejárók, bódék száma a vízparton. A vízügy továbbra sem kapott elegendő „pénzt, paripát, fegyvert” a szabályok betartatására, de az egyre tarthatatlanabb helyzetben már akadt pár önkormányzat, és a vízi polgárőrség, amelyekkel össze tudott fogni a balatoni kirendeltség új vezetője.

Sok vízparti ingatlantulajdonosnak fáj, és sok vitás helyzetet szül, hogy a szabálytalan, de hosszú évtizedek óta háborítatlanul használt, csinosított bejárókat, horgásztanyákat fel kell számolni, de nem számíthatnak együttérzésre vagy a szokásjog elismerésére a társadalom többi tagjától, főleg manapság, amikor már öt helyen is jelentős területeken pusztul a balatoni nád.

 

Ez a fő probléma

A HírBalaton információi szerint Balatonfűzfő és Balatonkenese partjainál mintegy száz stég rendelkezik engedéllyel, amelyeknek legalább 80 százaléka nem úgy, nem oda, és nem akkorára épült, mint amiről az engedélye szól.

Olvasóink jelezték, hogy a vízügy az újabb akciója előtt minden beazonosítható tulajdonost kiértesített, akik közül sokan maguk kezdték elbontani a szabálytalan építményeiket. Aki haladékot kér, az kap, aki nem, annak sorra bontják a bejáróit Balatonfűzfőtől a Balatonkenesei kikötő környékéig. Az érintett települések honlapjain is megjelent június 6.-án a lakossági tájékoztató, ami így fogalmazott:

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot arról, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének értesítése szerint, 2024. június 10-én kezdik meg térségünkben az illegális és engedély nélküli bejárók és vízi állások bontását.

Újdonság, hogy a vízügy kezdeményezésére az illetékes hatóság hozzájárult Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen, hogy egyes tóparti utcavégeken, bizonyos „nádasbarát” feltételekkel fennmaradhasson mintegy 30 közösségi bejáró, így 180 méterenként fürdőzhessenek a környéken élők, nyaralók ott is.

 

***

A HírBalaton az elmúlt években konkrét esetek bemutatásával hívta fel a figyelmet többször:  itt és itt  és itt, valamint ebben a cikkében a visszás helyzetekre, károkra, amit a be nem tartott és tartatott jogszabályok okoznak.