Nem számolják fel az illegális balatoni bejárókat, feltöltéseket? – I.rész

Az illegális balatoni stégek, feltöltések évek óta háborítatlanok a helyi tapasztalatok szerint. A hirbalaton.hu negyedik hónapja várja a vízügyi hatósági jogkörrel rendelkező katasztrófavédők válaszát arra a kérdésre, hogy az elmúlt öt évben hány határozatot hoztak illegális balatoni bejárók, feltöltések felszámolásáról, és hány esetben sikerült ezeknek érvényt szerezni? Sorozatunkban bemutatunk pár esetet a helyzet érzékeltetésére. Az első részben rögtön két balatongyörökit.

Vízügyi hatósági jogkörrel a katasztrófavédelem rendelkezik (nem a vízügy), így ahhoz fordultunk még augusztus elején kérdéseinkkel. Egyebek közt megkérdeztük, mi a legfőbb akadály, probléma az illegális bejárók, illetve stégek, kikötők, feltöltések felszámolásában. Arról is kérdeztünk, hogy miért nem történt semmi a balatonfenyvesi ügyekben, ahol az illegális tevékenykedőknek hadat üzenő polgármester 35 bejáró, illetve stég ügyében tett bejelentést ez év első napjaiban, de érdemi választ eddig nem kapott.

A HírBalatonhoz érkezett egy válasz a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálatától, amely viszont nem tartalmazott semmilyen konkrétumot, csak egy kifejtést arról, mi is a dolga a katasztrófavédőknek, mint vízügyi hatóságnak.

 

Tudják mit kellene tenni

A válaszlevélből kiderült, ha bejelentést kapnak engedély nélkül, vagy nem megfelelő módon létesített víziállásokról, akkor ezek eltávolítására kötelezik a létesítőt. Bizonyára így van ez az illegális feltöltések esetében is. „Ha a kötelezésnek a létesítő nem tesz eleget, a hatóság a kötelezésben foglaltak végrehajtását elrendeli (ekkor szükség esetén a mederkezelő a létesítő költségére és terhére távolítja el az illegális ingóságot). Mindemellett a hatóság végrehajtási bírság kiszabásáról is rendelkezhet”- fogalmaztak.

Ezt is írták: „..a területileg illetékes vízügyi hatóság a mederkezelő megkeresése alapján minden esetben lefolytatja a szükséges hatósági eljárásokat a jogszerű állapot helyreállítása érdekében.”

 

Teleknövelés a Balatonban, következmények nélkül 

Az illegális stégek, illetve bejárók és feltöltések miatt több mint egy-egy hektárnyi nádas tűnt el tucatnyi tóparti település, köztük Balatongyörök partjairól 4-5 év alatt – hangzott el egy tavalyi balatoni rendezvényen.

Egy ilyen illegális balatongyöröki feltöltésről – amiről fotókat is kaptunk olvasóinktól (ld. alább) – konkrét kérdést tettünk fel a vízügyi hatóságnak. Azt tudakoltuk, hogy a Horgász utcai DRV vízitelep szomszédságában, mintegy 400 négyzetméternyi, a tómederbe történt magánterület-növelés ellen miért nem tettek eddig semmit. A kétszer is feltett kérésünkre nem érkezett válasz hónapok óta.

A helyiek beszámolója szerint 4-5 éve történt, hogy temérdek kavicsot és földet szállítottak a területre, aztán megnövelték a telket a Balaton medrének kárára. A teherautók a DRV területén hajtottak át a könnyebb megközelíthetőség miatt. Akkor a bejelentések nyomán nagy erőkkel kivonultak a hatóságok, majd nem történt semmi. Azóta sem állították helyre a vízpart eredeti állapotát, az ingatlan tulajdonosa pedig kis kerti épületet és egy grillsütőt is épített a kibővített területére, amihez vízi bejáró és stég is tartozik.

Egy 2011-es légi felvételen tudjuk bemutatni a feltöltés előtti állapotokat: a kép közepén látható piros tetejű ház előtt a fák takarásában a Balaton-part a csónakkikötő vonalában folytatódott a helyiek beszámolója és a tó hivatalos jogi partvonala szerint is

Légi felvétel 2020-ból: a górcső alá vett telken sok fát kivágtak, a piros tetejű ház előtt látható a kikötött csónakok által is jelzett partvonal megtörése a feltöltött mederrésszel

A horgásztanyán sem fognak a jogszabályok

A balatongyöröki Szép Balaton vízparti üdülőtelep szomszédságába 2018-ban érkezett új tulajdonos – olvasható a honlapján is. A vízparti területek megvásárlása után rögtön belekezdett egy bojlis horgászatra épülő vállalkozás beindításába Pikkely tanya néven. A helyiek beszámolója és olvasók által küldött fotók (ld. alább) szerint a területen található növényzet egy része hamarosan eltűnt, és földmunkálatokat is végeztek. A területre kisebb építmények kerültek, a nádasban pedig újabb járatok, horgászstégek keletkeztek.

A vállalkozás internetes oldaláról kiderül, az ideérkező horgászok és kísérőik kényelmét egy kompletten felszerelt konyha, zuhanyzó, mosdó, kerti zuhanyzó, mobil WC, bográcsozási és grillezési lehetőség szolgálja. A vállalkozás bérelhető horgászstégei napi 13 ezerért jól pörögnek, de lehet bérelni lakókocsit is, és sátrat felállítani a területen.

2011-es légifotó a későbbi horgásztanya területéről, kevés bejáróstéggel

A 2020-as légifotón jól látható, egész stégrendszer épült ki a területen. Nem lehet tudni ki által, de azt, hogy mikor, további légifelvételek bizonyítják.

 

Nem számít

Nem számít, hogy a Pikkely tanya a Balaton fokozottan védett Natura 2000-es zónájában fekszik. Besorolását tekintve kivett, beépítetlen terület, ahol se áram, se villany, se csatornázottság. Egy épület és a tanya egyéb mosdóként, konyhaként szolgáló kisebb létesítményei a tó partvonalának közelébe kerültek, holott a Balaton-törvény és a helyi szabályok is tiltják a medervonaltól kifelé eső 30 méteres sávban az építkezést. Ha magánterületről van szó, ha nem. 

Biró Róbert polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy az önkormányzatoknak minimális a mozgástere ezekben az esetekben. Azonkívül, hogy az észlelt törvénysértéseket jelzik az illetékes hatóságoknál, nem tehetnek sokkal többet. A Pikkely tanya esetében is tettek bejelentés szabálytalan építkezés miatt, ami alapján eljárás is indult. A hatóság több mint egy éve bontásra kötelezte a tulajdonost, mert ebben az övezetben semmilyen épületet nem építhetett volna. A bontás a mai napig nem történt meg, a vállalkozás, főleg a bojlisoknak kedvező időszakokban virágzik – mutatják az interneten is látható foglalások. A polgármester tudomása szerint természetkárosítás miatt is indult eljárás a Pikkely tanya ellen, amiről a tulajdonos neki úgy nyilatkozott, hogy végül semmilyen szabálytalanságot nem találtak nála a hatóságok.

 

Meddig áll vesztésre a tó?

A Balaton vesztésre áll mindaddig, amíg a jogszabályok nem egyformán vonatkoznak mindenkire és a jogalkotó nem ad megfelelő eszközöket a hatóságok kezébe, hogy az általa hozott jogszabályokat maradéktalanul betartassa az állampolgárokkal

– summázta a helyzetet Balatongyörök polgármestere.

Idén tavasszal készült olvasói fotó a Pikkely tanyán lebontásra ítélt, ám le nem bontott építményről 

Az illemhely és a horgásztanya egyéb kellékei közvetlenül a nádas mentén (idei tavaszi olvasói fotó)

 További horgásztanya-részlet, a háttérben vélhetően egy lakókocsi elősátrával (idei tavaszi olvasói fotó)

Kijárat az egyik stéghez a Pikkely tanyán (Fotó: Pikkely tanya FB oldala)