Mi lesz a jövője a siófoki Petőfi sétánynak? (Siófoki Hírek)

Bár 90 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a Petőfi sétányon az évtizeddel korábbi állapotokhoz képest, a rendőrségnek idén nyáron is akad dolga ott bőven. Közben a Balaton-parti Kft. vezetője feladatul kapta: dolgozzon ki koncepciójavaslatot a sétány jövőjéről.

A „Petőfisétány-jelenség” évtizedek óta „kísérti” Siófokot – emlékeztetett dr. Lengyel Róbert polgármester a Siófoki Hírek augusztusi számában.

“Valamikor valakik úgy döntöttek, hogy azon a parti sávon a város és befektetőként előállt vállalkozók kooperációjában egy bulinegyedet építenek, és pillanatok alatt a bulituristák városává váltunk. Amikor 2006-ban visszajöttem Siófokra, már mint rendőrkapitány, igazából akkor szembesültem az ottani viszonyokkal: hangzavar, tömeg, részegek, bedrogozottak, majdnem pucéran vonagló lányok a pultokon, holland meg német, no és persze magyar fiatalok hömpölygő áradata, prostik, stricik, drogárusok. Mindez még töméntelen számban elkövetett, főképp vagyon elleni bűncselekménnyel is megtoldva

-fogalmazott Lengyel Róbert. Kifejtette: az előző ciklusban elsősorban a közbiztonság javítása érdekében léptek előre és eredményeket is felmutattak, mert az akkori fideszes többség ebben volt partner. A 2019-es választás után folytatták a sétány közbiztonsági programját (őrzés, térfigyelő kamerarendszer-fejlesztés lent és a kapitányság épületében is, városi biztonsági vezető megbízása a nyári szezonra, szoros együttműködés a rendőrséggel, a járműforgalom szigorítása…), de ezzel párhuzamosan elkezdődött, és jelenleg is folyik a hosszú távra kiadott önkormányzati ingatlanok bérleti szerződéseink teljes körű átvilágítása is, utána pedig a „kabátok újragombolása” következhet.

A polgármester bejelentette: a Balaton-parti Kft. új ügyvezetője feladatul kapta a Petőfi sétány középtávú koncepciójavaslatának elkészítését a döntéshozó képviselőtestület számára, ez év végére.

„Felelősen döntsük el, milyen jövőt is szánjunk a sétánynak, ha majd tisztán látjuk a bérleti és a tulajdonviszonyokat. A kft. vezetője a koncepció elkészítéséhez egyeztetni fog az önkormányzati és rendőrségi illetékesekkel, az érintett vállalkozásokkal. Hogyan nézzen ki a sétány 3-5 év múlva? Erre keressük a választ. Továbbra is a bulituristák magyarországi „gyűjtőhelye” legyen, vagy változzon a profilja? Én az utóbbira hajlanék, és úgy érzem, ezt a véleményemet a városlakók többsége is támogatja. Az idei nyár eddigi tapasztalatai is ebben erősítenek meg…Ezzel együtt a rendőrség szolgálatát, a rendőrségi vezetők külön odafigyelését ezúton is köszönöm!”

-zárta gondolatait Lengyel Róbert.