Kortárs művészet egy szabadtéri kiállítóhelyen a Káli-medencében (likebalaton.hu)

Tavaly határozták el a Káli Art Inn tulajdonosai, hogy létrehoznak egy szabadtéri szoborparkot, méghozzá úgy, hogy pályázatot írnak ki, melyen a legjobbnak ítélt alkotás készítője megkapja a Káli Art Díjat.

Ezt idén Cseh Lili Egem című, különleges alkotása érdemelte ki. Ez az a mű, melyet másképp kell szemlélni, mint a szobrokat általában. Ezt ugyanis nem csak kívülről kell látnunk. Részévé válhatunk, s magunk fölé is nézhetünk. Hogy hogyan, azt mindenki megtapasztalhatja, akik ellátogat a szoborparkba, s azt bizton állíthatjuk, hogy minden pillanatban más és más látvány lesz az, amit ez a mű nyújt – írja a likebalaton.hu.

A zsűri indoklásában így jellemezte az alkotást:

“Cseh Lili művének a Káli medencében kiállítva több jelentésrétege is feltárul: egyszerre idézi meg a buszmegállók funkcionális formalizmusát és kerti pavilonokat, míg a budapesti bérházak oromzatain az ég egy szeletére rácsodálkozó gyermek őszintesége a Balaton parton egyfajta távoli, nosztalgikus emlékképnek hat. A vasból hegesztett konstrukció első pillantásra szigorú, geometrikus formavilága épp az égre nézés finom gesztusában oldódik fel.”

A Káli Art Inn üzemeltetői azt határozták el, hogy tíz évig mindenképpen folytatják a pályázati rendszert és minden évben kiválasztanak egy győztest, s ez a mű itt marad a parkban. Így a tizedik év végére lesz egy önálló gyűjteménye a Káli Art Innek.

A parkot egyébként mindenki szabadon látogathatja naponta 9 és 19 óra között. Mivel külön bejárata van, nem csak a szállóvendégek térhetnek be. Egyetlenegy feltétele van a belépésnek: el kell fogadni a park látogatási szabályzatát és a helyszínen regisztrálni kell – online módon. A belépés ingyenes, a műveket pedig a már említett “virtuális kalauz” mutatja be.