Szép évjáratra készülnek Badacsonyban (vitorlazzitthon.hu)

Javában zajlik a szüret Badacsonyban, és nagyon szép évjáratra készülnek a borászok. Akik nem csupán a hegy levét kóstolnák meg, betekintést nyerhetnek a borkészítés folyamatába, sőt izgalmas beszélgetéseken, előadásokon vehetnek részt, amelyek középpontjában a Badacsony és persze a borok állnak.

A csodálatos idő, a húsz fok feletti hőmérséklet és a napsütés kiváló a szőlőnek, valamint a borászoknak is – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak adott interjújában Laposa Zsófia. A badacsonyi borász, a Hableány vezetője kifejtette: zökkenőmentesen zajlik a szüret, a beérkező szőlő pedig nagyon jó minőségű. Laposa Zsófia elárulta: múlt héten szedték a muskotályt és a szürkebarátot, a héten pedig a könnyedebb rizlingfajtákat kezdik szüretelni.

Laposa Zsófia beszélt arról is, hogy a Hableány borászati üzem méltó körülményeket teremtett a borkészítéshez. Szerinte az átállás zökkenőmentes volt, és várakozásokon felül teljesít és biztosít minőséget az új üzem a korszerű eszközparkjával. A borász szerint nem csupán a Hableány miatt kellett újítani, hiszen minden évjárat más, így a borászoknak is máshogy kell reagálni. Fontos alapvetésnek nevezte azt, hogy másolni nem szabad, mindig az adott évjárathoz kell alkalmazkodni.

Az őszi hónapokban folyamatosak lesznek a programok a Hableányban – tette hozzá a vitorlazzitthon.hu-nak Laposa Zsófia. A szüret alatt is viszik körbe a vendégeket az üzemben, akiknek nagyon tetszik, hogy megismerhetik, miként készülnek a borok. A következő hetekben is lesznek szakmai rendezvények, valamint véradást is szerveznek.