A vadászati kultúra hagyományos ünnepe Keszthelyen (zaol.hu)

Idén Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) elnöke vehette át a Festetics Kulturális Örökség Díjat a vadászati kultúra hagyományos keszthelyi ünnepén. A 2010-ben alapított díjat azok kaphatják meg, akik adott évben a legtöbbet teszik a Festeticsek kulturális örökségének ápolásáért. 

Szombaton immár nyolcadik alkalommal várta az érdeklődőket a Festetics Trófeaszemlére a VKE, a Zalaerdő Zrt. és a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma – tudósít a veol.hu.  A program a VKE solymász rendje, Lóki György és Lóki Mátyás bemutatójával kezdődött, majd a Zala Vadászkürt Együttes rövid műsorát követően Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva: kegyelmi állapot, hogy a zalai erdő ma is hangos a gímszarvas bőgésétől, s szerencsés az a vadász, aki részese lehet ennek.

A trófeaszemlét megnyitó dr. Kovács Zoltán, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa emlékeztetett: a mostani ünnepnek otthont adó vadászati múzeum kiemelt vidéki helyszíne lesz a 2021-es világkiállításnak, külön épületrészben bemutatva a hagyományos vadászati módokat.

A Vadászati Kultúra Ünnepét és a VKE 2019-es képzőművészeti kiállítását Oláh Csaba nyitotta meg, számos kitüntetést is átadva, amit Erdélyi Tamás fővadász szarvas­bőgő-bemutatója, majd ezt követően az Országos Agarász Egyesület agárfuttatása követett.