Siófok pénzügyi helyzete stabil a helyi képviselő-testület szerint (siofoki-hirek.hu)

Az elvonások és az új feladatok miatt csökkent ugyan Siófok eredetileg tervezett 2020-as költségvetése, a város pénzügyi helyzete azonban stabil – e megállapítással a képviselő-testület egyhangúlag értett egyet a szeptember végi ülésén.

 

Szájmaszkos ülést most először tartott Siófok város képviselő-testülete – a krónikákba emiatt kerül majd be a szeptemberi tanácskozás, nagy viták, politikai purparlék híján a szavazások döntő többsége is egyhangú volt. Így fogadták el az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról szóló polgármesteri beszámolót is. Ebből kiderül: 9,8 milliárdról 9,1 milliárd forintra kellett csökkenteni a város költségvetését a járványhelyzeti kormányzati elvonások és új feladatok miatt. Az első félévben a tervezett adóbevétel 56 százaléka (1,6 milliárd forint) folyt be. Balogh Gábor osztályvezető arra emlékeztetett: a gépjárműadó-bevételről teljes egészében le kellett mondani, a kurtaxát is csak bevallani kell(ett) idén, befizetni nem, de a kieső bevétel megtérítésére pályázni lehet a központi költségvetéshez a vendégéjszakák száma után; a város egy alkalommal már hozzá is jutott így 15 millió forinthoz. Az iparűzési adónál továbbra is 400 milliós mínusszal számolnak – írja a siofoki-hirek.hu.

Dr. Lengyel Róbert polgármester azt emelte ki: az önkormányzatok „megsarcolása” miatt Siófok is súlyos bevételkiesést kénytelen elszenvedni, ennek ellenére a takarékos, gondos pénzügyi gazdálkodásnak köszönhetően továbbra is stabil a város pénzügyi helyzete. – Alapfeladataink ellátásának finanszírozása nincs veszélyben, a hivatali és intézményi dolgozók bérkifizetése továbbra is zökkenőmentesen folyhat, a tervezett beruházásaink egy része zajlik, vagy az ősszel indul, ezzel együtt megtakarításokat és kellő tartalékokat is képeztünk – így a városvezető.

A cikk folytatása itt elolvasható.