Védett területre építenének kálváriát a Badacsonyon (balatontipp.hu)

Tizenhét stációból álló kálváriát építenek a Badacsony keleti oldalát borító, fokozottan védett besorolású erdőbe, jelentős részben Natura2000-es területen tudta meg a balatontipp.hu. A portál szerint a munka részleteit az illetékes kormányhivatal titokban tartja.

 

Július közepén adták közre hirdetményben a Veszprém Megyei Kormányhivatal oldalán, hogy a hivatal természetvédelmi
főosztályán “a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által benyújtott kérelem alapján a Badacsony Szakrális projekt-Kálvária út létesítése, a védett természeti terület jellegének megváltoztatása tárgyában természetvédelmi hatósági engedélyezési eljárás indult” – olvasható a balatontipp.hu-n.

Mivel a portál szeretett volna többet tudni az ügyről, augusztus 24-én közérdekű adatigényléssel kereste meg az illetékes osztályvezetőt, Horváth Lászlót tájékoztatásért az érintett eljáráshoz benyújtott kérelem, illetve az ahhoz kapcsolódó mellékletek internetes elérhetőségéről. Azt kérték, hogy amennyiben erre nincs lehetőség, a fentieket közérdekű adatként küldje meg elektronikus formában.

A portál –  állításuk szerint – a választ a törvényben 15 napban maximált határidő helyett egy hónap után kapta meg Takács Szabolcs kormánymegbízott és Wiborny József főosztályvezető aláírásával. A válaszhoz mellékelték csatolták Brájer Éva Mária “Badacsony Szakrális projekt- Kálvária út létesítésének természetvédelmi hatósági engedély kérelme” tárgyú levelét.

Ennek részletei a cikk folytatásban, itt elolvashatók.