A Balaton problémáiról tartottak konferenciát – az algásodás is terítékre került

Idén 30. alkalommal tartották meg a Természet- és Környezetvédők Országos Találkozóját civil szervezetek, ahol a Balaton is téma volt. A mintegy 400 résztvevőt vonzó online eseményen a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balaton problémáiról tartott konferenciát. Az előadók között volt Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője, Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgató-helyettese, és Vörös Lajos, kutató professzor emeritus, Balatoni Limnológiai Intézettől.

 

A NEBE közleménye szerint a zöldek találkozója egy hétig tartott az interneten, a parádés szervezésért elsősorban a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséget illeti az elismerés. A találkozó facebook oldala: https://www.facebook.com/events/2366572526892364.

A NABE által szeptember 22-én tartott balatoni programban az előadók a balatoni időjárás változásáról, a folyamatban lévő és tervezett vízgazdálkodási fejlesztésekről, és az utóbbi idők algainvázióinak okairól adtak tájékoztatást. A Balatont “üdülőtóként” vettük használatba a múlt században, ám a Balaton sekély tó, ezért az üdülőtó funkciót most fokozottan fenyegeti az éghajlatváltozás. A konferencia résztvevői megismerkedhettek nemcsak az éghajlatváltozás okozta veszélyekkel, hanem a várható károk enyhítése érdekében folyó munkákkal is. A konferencia honlapja: http://kornyezetvedok.hu/ot2020/.

Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet kutató professzor emeritusa az algákról tartott előadásának legfőbb üzeneteit így összegezte:

1.) A 2019. évi algatömeg-produkció sürgeti az oknyomozó Balaton-kutatás megkezdését. Ennek oka nem a külső foszforterhelés megnövekedése volt, a belső terhelés nőtt meg látványosan.

2.) A tó algáiról sokat tudunk, de az üledékfelszín algavilágának működése szinte teljesen ismeretlen.

3.) A balatoni algák ismerete nemcsak vízminőségi, hanem a tó élővilága működésének megértése szempontjából is alapvető jelentőségű.