Saját identitást építene ki a Nivegy-völgy (veol.hu)

A Nivegy-völgyi öt település – Óbudavár, Szentjakabfa, Balatoncsicsó, Szentantalfa és Tagyon – identitása közös, ha otthonukról beszélnek, sokszor nem a falut, hanem a völgyet emlegetik. Régen a falvakban önálló hegyközségek működtek, később összevonták ezeket. Három éve a hegyközség nevét is a szentantalfairól Nivegy-völgyire cserélték.

2010 körül indult a közös gondolkodás, a marketingkommunikáció és a saját identitás együttes építése – mondta el a veol.hu-nak Dobosi Győző. A szentantalfai borász, a Balatoni KÖR egyik alapítója kifejtette:  Zánkával is együtt gondolkodnak, hiszen ez a település fekszik a völgy Balaton felőli bejáratánál, és a mindennapjaik sokszor kapcsolódnak ide. Ami megkülönbözteti őket a legtöbb Balaton közeli helytől, hogy itt nem volt soha nagy turizmus.

“Kicsit kikerültek minket a turisták, de pont ezért tudtuk megőrizni a saját stílusunkat, a saját identitásunkat. Füred vagy Badacsony a nagy turizmus miatt teljesen átalakult az elmúlt néhány évtizedben, mi megmaradtunk, és örülünk annak, hogy mára ez érték lett, és pont ezt keresi a vendégek egy része” – fogalmazott.

Mint meséli, nem akarnak tömegeket ellátni, de szerencsére olyan ütemben növekszik a helyi turizmus, amit le lehet követni, és minőségi szintet megőrizve megtartani. Itt nem kell átbillenni a tömegturizmus irányába, ide azok jönnek, akik kíváncsiak az itteni, Balaton-felvidéki ízekre.

Dobosi Győző elárulta: most készül a Balaton Bor negyedik évjárata és a kóstolásokon azt vették észre, hogy meg tudják különböztetni a boraikat. Pedig a Balaton Bor egységes stílust képvisel, ott direkt nem emelik ki a termőhelyi karaktereket, hiszen ez egy régiós termék, de még ott is érezni, hogy igen ez a Nivegy-völgy. “Ezek a kóstolások vittek minket abba az irányba, hogy ha van egy ilyen karakter, akkor próbáljuk borászati technológiával is minél inkább megtalálni és kidomborítani ezt a stílust.” – tette hozzá.

Erre alapozva elindult egy eredetvédelmi eljárás is. Ha a hegyközség választmánya, majd a tagság is elfogadja, akkor beadják az eredetvédelmi tanácsnak azt a megjelölést, amit mi Nivegy-völgyi olaszrizlingként határoznak meg.

A Nivegy-völgyben a helyi íz az olaszrizling, Somlón lehet ez például a juhfark. Az érdeklődőbb fogyasztók kíváncsiak a termőhelyi ízekre, itt a völgy a közös nevező, és ebből lehet kiemelni majd dűlőket. A Nivegy-völgyi borok így a termőhelyet fogják promotálni, nem a Balaton régiót, vagy a Füred-Csopak borvidéket. Ha valakinek ez a bor ízlik, az sokkal jobban fogja tudni, hogy ezt az ízvilágot hol kell keresni – olvasható a veol.hu összefoglalójában.