Partra szorult a balatoni vitorlázás – így menthető meg a sportág (hunsail.hu)

Jelenleg a koronavírus uralja a vitorlássportot külföldön és itthon is. A Magyar Vitorlás Szövetség honlapján létrehoztak egy Koronavírus menüpontot, ami alatt folyamatosan frissülő, a sportágat érintő aktualitások érhetők el. A szervezet közölte: a vitorlázó társadalom most azzal teheti a legtöbbet a sportágért, a klubokért, hogy lehetőség szerint kiváltják a versenyengedélyt, befizetik az éves klubtagsági és sportszolgáltatási díjakat, ugyanis ez a túlélés egyik záloga. 

A Balatoni Vízirendészeti Kapitányság tájékoztatása szerint az egészségügyi vészhelyzetet kihirdető kormányrendelet értelmében egyetlen – korábban már engedélyezett – vízirendezvény sem tartható meg, hiszen ott sem szervező, sem résztvevő, sem pedig néző nem tartózkodhat. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége március 19-i ülésén ezért úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja a 2020. évi versenyszezon kezdetét. Az elnökség felülvizsgálja a versenynaptár összeállításának szabályait és meghatározott feltételek mentén lehetőséget ad egyes versenyek elhalasztására, majd a vészhelyzetet feloldását követően azok megrendezésére – írják a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.

Felállítottak egy munkacsoportot, amelynek feladata az lesz, hogy megvizsgálja, hogyan lehet a versenyrendszert ehhez a helyzethez alakítani. Három fő témakörre osztották a feladatokat: a szezon indulásának elhalasztása miatt szükségessé váló szabálymódosításokat, a veszélyhelyzet miatt kialakuló károk enyhítésének lehetőségeit, valamint a sportág működésének fenntartását biztosító alternatív megoldásokat helyeznek a középpontba.

A tájékoztatás szerint vizsgálják a versenynaptárra és a hatályban lévő szabályokra gyakorolt hatásokat – a szabálymódosítások szükségességét, a sportág és az érintett szervezetek támogatását a veszélyhelyzet alatt, valamint a sportág működésének fenntartását biztosító alternatív megoldásokat.

Ezen a héten döntenek a Balatoni Évadnyitó megrendezéséről. Az 52. Kékszalagról pedig legkésőbb május elején kell határozni, az egyeztetéseket megkezdték a támogatókkal, partnerekkel és Balatonfüred városával.

A versenyzés újraindulását tekintve óvatosan bizakodó a szervezet, a járvány lefolyásának kedvező alakulása esetében már akár június végén újra elindulhat az élet a vízen.

“Rengeteg azonban a bizonytalanság, láthatóan a sporttársaink többsége is kivár a hajók vízre rakásával és a klubtagsági díjak befizetésével. Sokan kérdezték tőlünk, hogyan tudnának a sportágnak segíteni. Nos, a parton rekedt vitorlázók most azzal tehetik a legtöbbet a vitorlázásért, a klubjukért, hogy lehetőség szerint kiváltják a versenyengedélyt, befizetik az éves klubtagsági és sportszolgáltatási díjakat. Ez a túlélés egyik záloga lehet ebben a rendkívül nehéz helyzetben” – fogalmaz a nyilatkozatban Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Az olimpiára készülő szerződött élsportolók is bonyolult helyzetbe kerültek a tokiói játékok egy éves halasztásával, mindenkinek felborult a szakmai és pénzügyi terve, a jelenlegi helyzetben egyelőre a programokat újra tervezni sem lehet. Talán a legnehezebb feladatnak a finanszírozás további egy éves megoldása látszik.