Panorámaadót vetne ki a siófoki polgármester (szabadpecs.hu)

Akinek az ingatlana a Balatonig ér, és élvezi a balatoni panorámát, az fizessen több helyi adót! – ezt a javaslatot kívánja Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a helyi képviselő-testülete elé terjeszteni. A város első emberével a Szabad Pécs készített interjút.

Ennek az apartmanház-tömbnek a helyén valaha egy régi, védett patinás nyaralóingatlan állt Ennek az apartmanház-tömbnek a helyén valaha egy régi, védett patinás nyaralóingatlan állt (Fotó: Szabad Pécs/Fónai Imre)

A siófoki polgármester gátat kíván szabni a vízpartot elfoglaló és a balatoni panorámát eltakaró apartmanházak egyre gyorsuló terjedésének. Mint arról beszámolt, emiatt a helyi építési szabályzatot és az adórendeletet is módosíttatni szeretné. A cél minimálisan az, hogy a település is lásson “viszont” valamit  az ezekben a magas kerítésekkel elzárt ingatlanparkokban zajló üzleti tevékenységből, legfőképpen nyaraltatásból. A legtöbb Balaton-parti társasház a tóparti települések közül éppen Siófokon épült az elmúlt években, és jelenleg is számos újabb épül.

– Egyik épület emelkedik a másik után, amelyeknek a tulajdonosai, szállóvendégei aztán az erkélyekről élvezhetik a parti naplementéket. Valamikor, úgy 2004 előtt „kemény” volt a helyi építési szabályzata városunknak. Védte a zöldfelületeket és szigorú magassági korlátozást tartatott be az építtetőkkel. Azután egyre csak lazított a város vezetése ezeken a szabályokon, és egyre-másra tűntek el a szabad és/vagy zöld felületek, és gomba módjára kezdtek szaporodni az egymást felülmúló épületek. A siófoki partszakasz pedig lassan átalakult, és nem feltétlenül az előnyére” – emlékezett vissza Lengyel Róbert.

A polgármester szerint változtatni kellne azon, hogy a balatoni panorámás ingatlanok tulajdonosai ugyanannyi helyi adót fizetnek, mint például akinek ugyan a vasút és a Balaton között van az ingatlana, de közvetlen a sínek mentén, panorámának se híre, se hamva. Azt szeretné, hogy a közvetlen balatoni panorámával rendelkező ingatlanok tulajdonosai mélyebben nyúljnának a zsebükbe a jövőben. Azt is javasolja, hogy a plusz adóbevételt kizárólag a parti területek (szabad strandok, parkok, egyéb zöldfelületek) folyamatos karbantartására, fejlesztésére fordítsa a város.

 

Egy másik siófoki, vízparti apartmanház a sok közül (Fotó: Szabad Pécs/Fónai Imre)

A teljes cikk itt olvasható.

 

K