Húsz tipp, hogy az őszi Balaton rajongójává válj (welovebalaton.hu)

A tóvidék ősszel se húzza be a kéziféket. A welovebalaton.hu segít eligazodni, merre menj, mit egyél, mit nézz meg, hogy a Balaton legjavát élvezhesd november végéig.

 1. Találj egy vendégházat, ahol ropog a tűz a kandallóban!
(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

A Balaton környéki vendégházak őszre se zárnak be, érdemes olyat találni, ahol ropogó tűz és lángnyelvek mellett pihenhetjük ki az egész napos kirándulást és az azt követő borkóstolót, mint a szentantalfai Zsóka Fogadója, a vászolyi Fürjes Udvarház, vagy délen a polányi Babérliget Vendégház.

 

2. Szállj meg a legaktívabb, legsportosabb szálláson!

Akadnak olyan szállások is, amik vagy sportolásra alkalmas környezetben helyezkednek el, vagy nagyobb hangsúlyt fektetnek az aktív életmódra. Érdemes ilyet választani, mert csak motiválja az embert az egészséges életmódra.

 

3. Pezsegj egy kellemes gyógyfürdőben!

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Ha jönnek a hideg hónapok, akkor az ember a melegbe vágyik. A meleg vízbe ráadásul, ahol ellazulhat, feltöltődhet, gyógyulgathat, amire a hazai gyógyfürdők a legjobbak. Úgyhogy irány HévízZalakaros vagy épp Kehidakustány!

4. Pezsgőzz egyet a termelőknél!

Nemcsak bor készül ám a balatoni szőlőből, egyre több helyen kísérleteznek pezsgővel is. Nemrég össze is szedtük egy cikkben Kreinbachertől Bujdosóig, hogy merre érdemes menni, ha buborékokat akarunk látni a poharunkban.

 
5. Ízlelj sok rizlinget!

Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor bor, ha bor, akkor olaszrizling. A tó környékének legelterjedtebb borfajtája kiváló az őszi estékre, mi pedig belevethetjük magunkat az újbor élvezetébe a füred-csopakitól a badacsonyin át a boglári borvidékekig. Íme a tíz legjobb a fajtából, szerintünk.

6. Próbáld ki a legújabb borokat egy kellemes borteraszon!
(Fotó: Hölvényi Kristóf – We Love Balaton)

A borászatok legszebb időszaka ez, amikor igazán érdemes kiülni a teraszaikra, testesebb borokat szürcsölni, és gyönyörködni a színes lombokban és a tó kék vizében. Ezt ugyanúgy megteheted szerencsére északon és délen, legyen szó a badacsonyörsi Csendes Dűlőről vagy épp a Kislaki Bormanufaktúráról délen.

7. Kóstold meg az ősz ízeit a déli parton!

Őszre megérnek a gyümölcsök és aktuálissá válnak az egy fokkal nehezebb ételek, ráadásul ekkorra csak a minőségi éttermek maradnak nyitva. Érdemes hát elmenni és enni egy jó kacsát a déli Kistücsökben vagy az északi Neked Főztemben.

8. Élvezd ki az indián nyarat egy étterem panorámateraszán!
(Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton)

Az indián nyarat szerencsére minden évben megkapjuk, ilyenkor lehet nagyokat kirándulni, nyugodtan elmerülni az őszben, és persze kiülni a még nyitva lévő éttermek panorámateraszaira. Legyen az újonc, mint a Szent György-hegyen a Taberna Infinito vagy régiúj motoros, mint a badacsonyi St. Orban.

9. Egyél egy laktató magyarosat jó minőségben!

Mint fentebb írtuk, a teltebbé tevő ételek időszaka is az ősz, az igazi magyar konyhát ilyenkor lehet a legjobban kiélvezni. Ilyen fogásokat pedig kanalazhatunk a vászolyi Zománc edényeiből vagy akár a siófoki János Vendéglő piros terítőjéről is.

 

10. Kóstolj egy ízletes desszertet egy cukrászdában!Nem minden cukrászda zár be a szezon végén, sőt ők is ilyenkor lélegeznek fel, ahogy az éttermek is. Van idő a vendégre, nincs tömeg és nem akar mindenki rögtön fagylaltot, mi is elmerülhetünk egy-egy isteni süteménykölteményben. Délen egyértelműen a siófoki Villa Grétát ajánljuk, északon pedig az idén újra felfedezett gyenesdiási Mónisütit.

11. Ülj le egy romtemplom mellett a fűbe és elmélkedj!
(Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton)

Ha filozofálni akarunk, nincs jobb helyszín a történelem velünk élő lenyomatainál, a romtemplomoknál, amiket SalföldtőlDörgicsén át Somogyvárig nagy tömegben megtalálunk, főleg az északi parton.

12. Menj el színházba megnézni egy premierdarabot!

A nyári szezon végével elkezdődik az őszi színházi szezon. Az új évadok pedig új darabokat kínálnak, érdemes hát megnézni, mit tűz műsorra a veszprémi vagy a kaposvári kőszínház.

 

13. Fedezd fel a kiállításokat a tó körül!

Ha beüt a zimankó, egy-egy jó múzeum vagy galéria is sokat tud segíteni. A tó mindkét partján kiváló állandó és időszaki kiállítások segítenek kikapcsolódni és kultúrával töltődni. A tihanyi Kogartban Ferenczy Béni harmóniáját csodálhatjuk meg, a veszprémi Duniczay-palotában pedig Ézsiás István életművének szenteltek kiállítást. Ha már Veszprém, rendhagyó kiállítás lesz november 9-11. között a Bakony Expo, a bakonyi ízek vására is.

14. Mászd meg a Balaton “nyolcezreseit”, a tanúhegyeket!
(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Akik az aktív módban élnek a legteljesebb életet, azoknak jó ötlet hegymászósdit játszani. Irány a balatoni tanúhegyek, amik változatos magassággal és domborzati viszonyokkal várnak, legyen szó a Badacsonyról, a Gulácsról, a Csobáncról vagy a Hegyesdről.

 

15. Fedezd fel a Keszthelyi-hegység kilátóit!

A Badacsonytól nyugatra emelkedik a Keszthelyi-hegység masszívuma, ahonnan isteni a panoráma a Balaton nyugati medencéjére. Ezt nem kevés kilátóval lovagolták meg BalatongyörökönVonyarcvashegyen és Gyenesdiáson, érdemes párat felkeresni egy hosszabb túra keretében.

16. Ússz egyet a Balatonban, míg kellemes a víz!
(Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton)

A fázósabbak általában szeptember közepéig, a kemény legények október közepéig is belemerészkednek a Balatonba. Ilyenkor egy úszás alaposan felpezsdíti a vérkeringést, strammá, erőssé tesz, és a zsúfolt strandok is a régmúltéi. Csak a strandbüféket hiányolhatjuk.

17. Fedezd fel a déli part vizenyős csodahelyeit!

A déli parton is vannak ám dombok és hegyek, de az igazi természeti csoda arrafelé a sok szép láp és vízfelület. Ilyenek a Nagy-Berek és a Kis-Balaton, amiken földön és vízen is emlékezetes túrákat tehetünk.

 

18. Tedd próbára magad egy kalandparkban!

(Fotó: Molnár Zoltán/Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

A bátrabbak a túrázás extrém formáját is választhatják: felmászhatnak a lombkoronaszintre, ahol legyőzve a tériszonyt, karabinerekkel biztosítva kalandozhatnak az akadálypályákon (figyelem, a legtöbb kalandpark télre bezár, maximum csoportosan, bejelentkezéssel látogatható!). Még keményebbek pedig akár Csesznekig is elmehetnek egy via ferratára.

19. Menj el egy szuper beltéri koncertre!

A kültérből a beltérbe költöznek a könnyűzenei előadók is, persze főleg a nagyobb városokban találkozhatunk koncertekkel. Veszprém kiemelkedik ebből a szempontból, itt fellép például a Quimby és a hosszú nevű Jumping Matt and His Combo ft. Custom Big Band is, de érdemes figyelni Balaton-szerte a városok klubjainak és pubjainak eseményeit, ahol kisebb helyi zenekarok is tiszteletüket teszik.

 

20. Találd meg a legjobb szüreti fesztivált!

(Fotó: Kiripolszky Csongor – We Love Balaton)

Ha ősz, akkor szüret és bor, sok település pedig – főleg szeptemberben – pazar szüreti fesztiválokat és felvonulásokat szervez, KöveskáltólKerekin át Balatonakaliig.

A welovebalaton cikke itt olvasható.