Nem épp így tervezték felszámolni a szezonalitást a Balatonnál (hellovidek.hu)

Rengeteg a kérdőjel a Balatonon az új koronavírus-járvány miatt, a turizmusban dolgozók igen bizonytalan helyzetbe kerültek. Egyelőre sokuknak a talpon maradás a cél, és tartalék híján (illetve csak kevés tartalékkal) a remény. Néhány vendéglátóhely házhoz szállítással vagy az étteremnél helyben felvehető étel, azaz „pick-up” szolgáltatással próbál életben maradni. A felmerülő kérdésekről, a kialakult helyzetről és az idei tervekről mesélt a HelloVidéknek Szauer Judit, gasztro-kommunikációs tanácsadó, a Balatoni Gasztrotérkép ötletgazdája.

Egyértelműen bajba került a magyar turisztikai szektor az új koronavírus-járvány miatt, pedig ez adja a hazai GDP 12-13 százalékát, miközben mintegy négyszázezer munkavállalónak jelent közvetlen megélhetést, ami a családtagjaikkal együtt egymillió embert takar. Sokuknak most a nulla közelébe esett vagy eshet a bevételük, hiszen a vírus nyomában járó kijárási korlátozás és a határok lezárása több oldalról is visszaveti ennek az ágazatnak a működését. Nem érkeznek ugyanis sem a belföldi, sem a külföldi turisták, pedig a statisztikák szerint az utóbbiak több száz milliárd forintot költenek el nálunk egy átlagos évben. Kivéve most.

A Balaton idegenforgalmi régió hazánk második legnépszerűbb idegenforgalmi célterülete, évente több millió magyar és külföldi turista keresi fel, veszi igénybe a szálláshelyeket, vagy csak egyszerűen megtekinti az idegenforgalmi régió egy-egy látványosságát. Kivéve most.

Ahogy látjuk, rengeteg most a kérdőjel a Balatonon. Alapvetően az a tapasztalat, hogy óriási a riadalom a szolgáltatók körében, hiszen ez egy ismeretlen helyzet, ahol senki sem tudhat biztosan semmit. Bizonytalan, hogy milyen korlátozások lépnek még életbe, hogyan terjed és mikor érhet véget a járvány, de az is kérdéses, hogyan tud utána újra elindulni az élet a világban. A balatoni vendéglátók egy része úgy látja, hogy ugrott a szezon és ki sem tud már idénnyitni. A másik részük viszont próbál pozitív maradni és azt vizionálja, hogy nyár közepén talán már újra ki tud nyitni és a szokásosnál jobban fellendül a szezon, mert mindenki belföldre fog utazni. Szerintem valahol a kettő között van az igazság – mondta el a HelloVidék kérdésére Szauer Judit, gasztronómiai újságíró, a Balatoni Gasztrotérkép ötletgazdája.

A cikk folytatása itt található.