Milyen az idei bor? (tvkeszthely.hu)

Nagyon jó borokra lehet számítani az idei évjáratból – az általános vélemény a Márton-napi kóstolókat követően fogalmazódott meg a szakmában. A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek az ősszel az ország minden szegletében. Nincs ez másként Reziben sem.

Az idei szőlőtermés a megszokottakhoz képest jóval később fakadt meg, az érés a tavasszal késett sokat. Májust követően azonban behozta a természet a késést. Az őszi időjárásra sem lehetett panasza a gazdáknak. A termést nagyon jó cukorfokkal szüretelték le. Az illatosabb fajták esetében 20 cukorfok feletti értékek is előfordultak. Reziben a legjellemzőbb fajta, az olaszrizling 18-19 cukorfok körül alakult.

Már az új bort szívja fel a lopóba egy rezi pincészetnek a gazdája. Az idei szőlőtermés a hordókban van, most ott történnek a legfontosabb dolgok. Jelenleg a derítés időszakában vagyunk. Az újbor már fogyasztható, ennél a pincénél a Márton-napi kóstoló sem maradt el. A pohárban is jól látható, hogy még nem teljesen tiszta, ám nagyon szép a bor. „Gyönyörű, szép, fajtatiszta, fajtára emlékeztető zöldessárga. Ez egy olaszrizling. Az illata az nagyon friss és üde. Még bizony egy kicsit a színével annyira nem lehetünk elégedettek, de hát ebben az időszakban, azt hiszem, hogy ez nem is elvárás” – mondja a tvkeszthely.hu-nak Rezi Szőlős- és Borosgazdák Szövetkezetének elnöke, Czimondor István.

Az évszázados fahordókban és a modernebb fémtartályokban főként olaszrizling, Rezi zászlós bora érik. Az utóbbi években egyre jellemzőbb az országban, hogy a minőségi borfogyasztás kerül előtérbe. A Balaton-felvidéki borvidéken a termés minősége kiválónak, mennyisége közepesnek mondható. Reziben a bortermő területeken körülbelül ötven hektárnyi területen termelnek szőlőt.

„Országosan hárommillió hektoliter, amit megtermelt az ország. A hazai piacot biztosan el fogjuk tudni látni. Sok van még az elmúlt évekből visszamaradt tétel, de szerintem az is most ki fog futni. Azt hiszem, hogy az idei friss borok elfogynak. Emellett még azért most már egyre jobban exportálunk is palackban. A nagy termelők azért meg tudják ezt oldani, mi pedig próbálunk felzárkózni hozzájuk” – egészítette ki a szőlész-borász szakember.

Reziben régi hagyománya van a borünnepnek: a Rizlingországnak is nevezett településen a nyár közepén, talán a legkorábban rendeznek borfesztivált. Bár az idei évjárat nyilván előbb is megkóstolható, a szélesebb közönség a jövő nyári rendezvényeken már maga is meggyőződhet arról, milyen kiváló az idei bortermés.

Videó: tvkeszthely.hu