Dél-balatoni kisvállalkozók: bízzák a piacra a szakmunkások bérét!

A tavalyi évhez hasonló, jó forgalmat ért el ezen a nyáron a dél-balatoni vendéglátó és kiskereskedelmi, mikro- és családi vállalkozások többsége. A vállalkozók remélik, hogy nem emelik tovább a szakmunkások garantált bérminimumát, és a piacra bízzák ezt a kérdést a döntéshozók. Jelentős gond maradt a munkaerőhiány.

 

A kis-, illetve családi vállalkozások nyári tapasztalatairól Kertész Rezső, a KISOSZ somogyi szervezetének társelnöke tájékoztatta a hirbalaton.hu –t.

Mint kifejtette, differenciált a kép; egyes üzletek szezonális forgalma átlagban 5-15%-al nőtt, másoké az előző szezonhoz hasonlóan alakult, és előfordult néhány helyen visszaesés is.

Jelentős gond maradt a Balaton-parti üzletekben a munkaerőhiány. Elsősorban a gyakorlattal rendelkező szakembergárda hiányzott és hiányzik. A visszajelzések szerint a munkavállalók egy része visszaélt a helyzettel, ami azt jelenti, hogy egyeseknek kifogásolható volt a munkához való hozzáállásuk.

A vállalkozók a probléma megoldását állami, önkormányzati szerepvállalástól remélik. Előrelépést jelenthet, hogy a balatoni önkormányzatok (önkormányzati társulások) közül többen pályáznak munkásszállások kialakítására, bővítésére, ami segítséget jelenthet a jövőben a szezonálisan foglalkoztatottak olcsó elhelyezésében.

A vállalkozók remélik, hogy a szakmunkás garantált bérminimum több évre rögzített mértéke, ami 2018-tól 180.500 Ft, nem emelkedik az érdekképviseltek által szorgalmazott 60 ezer forinttal. Álláspontjuk szerint a piaci verseny kezelni tudja a bérproblémát és mellőzni kellene a kötelező jellegű intézkedéseket (mint pl. a szervízdíj, a garantált bérminimumnál ágazati megállapodás, stb.).

A KISOSZ dél-balatoni tagjai javasolták, hogy ösztönzéssel, vagy esetleg jogszabályváltozással érjék el a döntéshozók, hogy a jelenleg álláskereső, vagy közhasznú foglalkoztatási jogviszonyban lévők közül minél többen dolgozzanak a jövőben a vállalkozói piaci szférában.

A kisvállalkozók örömüknek is hangot adtak, mert a vendéglátó helyeken előállított ételek áfájának fokozatos csökkentése, valamint a munkabérre rakódó közterhek, járulékok csökkenése enyhíti a gazdaságossági és foglalkoztatási problémáikat.

Kertész Rezső arról is beszámolt, hogy a KISOSZ somogyi szervezete megegyezett egy fonyódi ügyvéddel arról, hogy képviseli a vállalkozókat a DRV Zrt.-vel kialakult vitában.

Mint arról a hirbalaton.hu korábban hírt adott, esetenként több százezer forint víziközmű-fejlesztési hozzájárulást követel a DRV Zrt. balatoni kiskereskedőktől, vendéglátósoktól, kvótatúllépésre hivatkozva, amely igény a vállalkozók szerint nem jogos.