Jubileumi Dragon-versenyek kezdődnek Balatonfüreden

90 évvel ezelőtt, 1929-ben tervezte meg a norvég Johan Anker a világ azóta is egyik legnépszerűbb tőkesúlyos versenyvitorlás osztályát, a Dragont. A magyar flotta ezt a jubileumot a Kékszalag előtt, július 8-12. között két egymást követő versennyel ünnepli meg, amelyre az érdeklődőket is szeretettel látják. A Johan Anker Kupa – Getronics Nagydíj és a Getronics Balaton Classics – Dragon 90 elnevezésű versenyeket a Balatonfüredi Yacht Club rendezi a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásával és a Magyar Dragon Szövetséggel közösen.

Július 9-én startol a Dragon osztály flottabajnoksága, a hajó egykori tervezőjéről elnevezett Johan Anker Kupa – Getronics Nagydíj. A versenyre, amelyet a hagyományos up-down pályán rendeznek, a Balatonfüred előtti vizeken kerül sor. A Johan Anker Kupa után, csütörtök-pénteken tartják meg a tulajdonképpeni ünnepi eseményt, a Getronics Balaton Classics – Dragon 90 regattát. A versenyre – a Kékszalag eseménysorozat keretében – közvetlenül a Fehér Szalag előtt kerül sor, és meghívást kaptak rá az osztály legendás vitorlázói, a Dragon „testvérei”, a Balaton klasszikus cirkálói, és természetesen minden Magyarországon fellelhető Dragon és tulajdonosaik. Az esemény a Dragonok számára egyben a hagyományos Németh István Emlékverseny is.

Balatonfüred város támogatásával a klasszikus és modern Dragonok, valamint „nagy testvéreik”: többek közt a Tramontana 8R yacht, a Tabu 40es cirkáló, valamint a Mágia és az Addio IV. 30as cirkálók a balatonfüredi hajóállomás mólójának nyugati oldalán várják majd az érdeklődőket. A hajókat csütörtök délután és pénteken is meg lehet majd tekinteni. Interjúk, hajóbemutatók és az osztály ismert alakjaival készített interjúk színesítik majd a programot.

A Getronics Balaton Classics versenyen több túra- és pályafutamra, valamint egy egyedi váltóversenyre is sor kerül, amelyek mind jól nyomon követhetőek lesznek a balatonfüredi mólóról. Pénteken a főtámogató Getronics vendégei is beülhetnek a Dragonokban egy VIP-futam erejéig, hogy kipróbálhassák, milyenek ezek a nagyszerű hajók belülről.

Az eseménysorozatot a Kisfaludy színpadon történő eredményhirdetés és a Dragon 90 fogadás zárja péntek este a Vitorlás étteremben.