Indul a BalatonBor szezon (vitorlazzitthon.hu)

A balatonfüredi Vince Napi Borünnep egyben a BalatonBor idei évindítója is. Ekkor tartják ugyanis a BalatonBor bírálatát. A Magyar Tenger körüli borászok évekkel ezelőtt határozták el, hogy létrehozzák az úgynevezett közösségi bort, amelyhez bármely borász csatlakozhat, ha megfelel az általa készített olaszrizling az elvárásoknak. Az idei esztendőben újításban is gondolkodnak a BalatonBor ötletgazdái.

(Fotó: Balatoni KÖR)

A 2015-ös volt az első évjárat, de már előtte néhány évvel beszéltünk egy régiós bor létrehozásáról, ahogyan erősödött a borászok között az összefogás – emlékezett vissza a kezdetekre a Vitorlázz Itthonnak Dobosi Győző. A Balatoni KÖR alapító tagja, a BalatonBor projektcsapatának vezetője kifejtette: egy jól megfogalmazható, de egyszerű olaszrizlinget szerettek volna a megvalósítani. Leültek, lekóstolták egymás borait és megnézték mik azok a sajátosságok amelyek egy stílust mutatnak. Már ekkor élesen kirajzolódott, melyik tételek illettek bele a könnyű, illatos, de mégis klasszikus jegyekkel bíró olaszrizling kategóriába – fogalmazott.

Dobosi Győző szerint bár a cél, hogy ugyanolyan stílusú borok legyenek beválasztva a BalatonBor sorába, ugyanakkor nem csupán a dűlők, a termőhelyek, de maga a borász keze is megmutatkozik – így nem lehetnek egyformák a tételek. A borász a rendszert a zenéhez hasonlította: vannak egy stílusú zenék, amelyek mégis teljesen elválaszthatóak egymástól. Elárulta azt is, hogy az idei esztendőben újítást terveznek. Úgy fogalmazott: elengedik az egy közös címke koncepcióját, a közös színvilágot megtartják, viszont minden egyes pince saját arculatával jelenhet meg a palackokon.

A szentantalfai borász úgy látja, hogy a Balaton egészén a 2019-es év ideális esztendőnek bizonyult, szép ízek, illatok, gyümölcsjegyek születtek a friss boroknál. Éppen ezért bízik benne, hogy 2020-ban a legtöbb borászat tudott olyan BalatonBort készíteni amit a zsűri is elfogad.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.