Hullámvasúthoz hasonlítható az idei esztendő a Balatonnál (Vitorlázz Itthon)

Bár 2020 nyara sok, főként belföldi vendéget vonzott a Balatonra, a tavaszi, valami őszi zárás igencsak megviselte a Balaton körüli vendéglátókat. Sokan új megoldások – köztük a házhozszállítás – felé nyitottak, ugyanakkor a személyes találkozások elmaradása a vendégekkel komoly hiányt szült. A Balatoni KÖR már-már hagyományosnak mondható gasztronómiai rendezvénysorozatából is csupán egy állomást tudtak megtartani, de egy alkalom kivételével elmaradtak a badacsonyi tematikus Gasztrohegy programjai is. A Balatoni KÖR elnöke ugyanakkor bizakodó: arra számít, hogy jövő év tavaszán ismét lehet koccintani a hozzájuk érkezőkkel. A Vitorlázz Itthon évértékelő sorozatának Laposa Bence nyilatkozott.

Valóban, leginkább egy hullámvasúthoz lehetne hasonlítani az idei évet. Minden szempontból pozitív reményekkel indultunk neki, jó időszakon vagyunk túl – beleértve az elmúlt pár évet – amikor sokat fejlődött a térség kínálata, vendégforgalma, minősége. Az idei évben a tavaszi bezárás gyakorlatilag sokk-ként érte az egész ágazatot, de azt lehet mondani, hogy az átlagembert is. Mi is csak kapkodtuk a levegőt és nem tudtuk, hogy mi a jó válasz, vagy mi a jó megoldás.

– fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak a Balatoni KÖR elnöke. Laposa Bence elmondta: a nyitástól kezdve viszont a Balaton volt az egyik nyertese ennek a helyzetnek, hiszen valóban néhány hónapon keresztül óriási vendégforgalom zúdult a tóhoz.

Kifejtette: sokan, nagyon sokféle megoldást próbálnak kitalálni. Egyértelmű, hogy a webes értékesítés lehetőségei kitágultak és sokan értek el sikereket ezen a fronton, tudták növelni értékesítéseiket. De az a fajta vendégközpontúság, ami eddig is jellemző volt, semmilyen virtuális térben nem pótolható. Szerinte a Balaton varázsereje a személyességben van és abban, hogy idelátogatnak a vendégek.

Laposa Bence kitért arra is, az biztos, hogy létszámban egy régen látott vendégforgalom volt a Balatonnál és a nagy vendégszámból szerencsére sok olyan vendég volt aki a minőségi termékeket, szolgáltatásokat kereste.

Abban nagyon bízom, hogy azoknak akik nem látogattak vagy ritkán látogattak a tó környékére tudtunk olyan arcát mutatni a Balatonnak, ami – majd ha megnyílnak a határok akkor is – versenyképessé tud minket tenni. Remélem, hogy sokan szerették meg azt a kínálatot, azt a választékot, ami most már rendelkezésre áll a Balaton körül.

– tette hozzá a borász. A koronavírus igen komoly hatással volt a Balatoni KÖR-re is. Több tematikus rendezvényt nem tudtak megtartani, ugyanakkor Laposa Bence úgy látja:  tavasztól teljes mértékben kész a rendezvénynaptáruk, és attól a pillanattól kezdve, amikor biztonságosan és megnyugtatóan meg lehet tartani ezeket a rendezvényeket, onnantól folyamatosan újra indulnak majd.

A Laposa Családban a 2020-as esztendő több újdonságot hozott, megjelent például a Laposa pezsgő Emellett karácsonyra is különleges csomaggal készülnek.

A Karácsony nagy újdonsága Édesapám most megjelent könyve, amire nagyon büszkék vagyunk. Apunak ez több évtizedes munkájának a beteljesedése. Több hasonló és más borvidékről írt könyve után most Badacsonyról jelent meg egy történelmi igényességű kötet, ami az egész borvidék múltját és részben a jelenét is megmutatja.

– árulta el.

Végül hozzátette: 2021-re nincsenek most új és világmegváltó terveik, ugyanis az elmúlt időszakban a rendezvény vagy beruházás oldalról fontos dolgokat sikerült megvalósítani. Egy magas szintű működést terveznek – szeretnének egy olyan időszakot, amikor a részletekbe tudnak elmerülni és azokra koncentrálni.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.