Itt a BalatonBor 4.0! Május 21-én 17:00 órakor Budapesten, a Société Bistróban debütál a BalatonBor legújabb évjárata – tudta meg a roadster.hu.
Hogy miről is szól a BalatonBor?
Elsősorban a közösségről, amit a balatoni borászok alkotnak, másrészt egy régiós bormárkáról, ahol a fajta, a borkészítési mód és a címke ugyanaz, a borász és a bor mégis különbözik. A BalatonBorok egységes címkéin ugyanis a borász a neve megjelenik, a bor viszont kizárólag a Balatoni borrégió területéről szüretelt, reduktív olaszrizling lehet.
A kezdeményezésben kiemelten fontos az is, hogy a borok és a felvásárolt szőlő piaci ára meghatározott – így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen.
Az első éveben még csak a termelőknél kapható BalatonBorból igazi sikersztori lett: az idei évben már hatvanezer palack kerül piacra, a borászok, a vendéglátóhelyek és a viszonteladók részéről is folyamatosan nő az érdeklődés.
A holnapi sétálókóstolón a BalatonBorokat készítő és bemutató borászok mellett két hasonló boros kezdeményezés is feltűnik: egyikük a villányi összefogás eredményeként létrejött REDy, másikuk egy új, közösségi bormárka, a PH-Érték, azaz pannonhalmi borászok rajnai rizling alapú házasítása.