Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet (portfolio.hu)

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. (Az óriásberuházás ellenzői féltik a Tapolcai-medence látképét – számolt be nem rég az atlatszo.hu.)

 

Az Enlight Renewable Energy Ltd. által tegnap benyújtott SEC-beadványból az derült ki, hogy Veszprém vármegyében, Tapolca mellett egy 60 MW beépített kapacitású, hatalmas naperőmű épül, a kereskedelmi üzembe helyezés pedig az idei második negyedévre várható. A beruházás a tervek szerint 49-51 millió dollárt tesz ki, és az első teljes évben 9-10 millió dolláros bevételt, illetve 8-9 millió dolláros EBITDA-t termelhet.

A beruházáshoz az Renewable Energy Ltd. a Raiffeisen Bank Zrt.vel, illetve a Raiffeisen Bank International AG-vel kötött 42 millió dolláros projektfinanszírozási megállapodást, amely egy 10 éves hitelt jelent a 3 hónapos EURIBOR felett 3-3,4%-pontos felárral, és a tőke 25-35%-át a futamidő végén kell kifizetni.

Az Enlight már tavaly a második negyedévben kereskedelmi üzembe helyezte Zalaszentivánon a 26 MW kapacitású AC/CD nevű naperőmű projektet. A beruházás 23 millió dollárba került, és az első teljes évben 2 millió dolláros bevételt, illetve 2 millió dolláros EBITDA-t termel. A közlemény szerint részben ezt forgatja át a beruházó a Tapolca melletti projekt finanszírozásába, és ez is segít a 49-51 millió dollárba kerülő ottani projekt megvalósításában – írja a portfolio.hu.