Vanyolai Sándor hajós díszoklevelet kapott Balatonfüredtől

Az idei balatoni hajózási szezont indító ünnepségen átadták Balatonfüred város díszoklevelét, amelyet Vanyolai Sándor hajós vehetett át, akinek szerepe van abban, hogy a balatoni gőzhajózás legendás hajója, a Jókai megmaradt – írja a balatonfured.hu.

Az ünnepélyen alhangzott laudáció szerint:

Vanyolai Sándor 1979-ben üzemvezetőként kezdte hajózási pályafutását. 1994-ben tett szert élete első hajójára, a Balatonra. Majd bátor elhatározást követően 1998-ban megvásárolta és felújította a legendás Jókai hajót. Az 1913 -ban épített Jókai túlélt két világháborút, egy elsüllyesztést, a gazdasági világválságot és többszöri kiselejtezést. Vanyolai Sándornak köszönhetően a Jókai Balatonfüred ikonikus hajójává vált, fedélzetén rendezték például éveken át az Anna-bált megelőző szívhalászatokat.
Vanyolai Sándor 2023-as nyugállományba vonulásáig hajózott a Jókain, amit végül a Balatoni Hajózási Zrt. vásárolt meg, így vált teljessé a társaság Jókai, Helka, és Kelén hajókból álló nosztalgia flottája. Vanyolai Sándor több évtizedes szakmai elhivatottsága és a klasszikus magyar értékek megőrzéséért kifejtett tevékenysége elismeréseként vehette át a balatonfüredi önkormányzat díszoklevelét.

 

(A Jókaira keresztelt hajókülönlegességről, illetve annak megvásárlásáról a vg.hu közölt korábban cikket.)