Az óraátállításnál lenne igazán fontos, hogy törődjünk az alvásunkkal (hvg.hu)

Amíg politikusok és szakértők azon vitatkoznak, hogy van-e értelme és haszna az óraátállításnak, vagy el kellene törölni úgy, ahogy van, addig is emberek millióit fogja megviselni a következő napokban az áttérés a nyári időszámításra. Pedig az elegendő és jó alvásnak felbecsülhetetlen jelentősége van, ha az egészségünkről, az egyéni és a társadalmi jólétünkről van szó – írja a hvg.hu.

Március 31-én vasárnap hajnali 2 órakor eggyel előre, 3 órára kellett tekerni a mutatót, ezzel elkezdődött a nyári időszámítás. A következő napokban feltehetően azt fogjuk majd érezni, hogy kicsit kibillent az egyensúlyunk: az óraátállítás óhatatlanul felborítja a rutinunkat, a korai keléshez pedig nehéz egyik napról a másikra hozzászokni.

A szervezetünk, sőt a társadalom is érzékenyen reagál az alvásveszteségre, pedig az egészségünk és a működésünk szempontjából is kulcsfontosságú „tevékenységről” van szó. Ahogy az „alvásguru” Matthew Walker, a Miért alszunk? című nagysikerű könyv szerzője fogalmaz: az alvás sokkal fontosabb szerepet játszik az egészségünkben, mint amit tulajdonítunk neki: „Egy időben gyakran mondogattam, hogy az »alvás a jó egészség harmadik tartóoszlopa az étrend és a testmozgás mellett«. Ma már kissé másképpen fogalmaznék. Az alvás több mint az egyik tartóoszlop: ez az alap, melyen a másik két oszlop nyugszik. (…) Az alvás jelentette alap eltávolításával vagy akár csak meggyengítésével a tudatos étrend és a testmozgás is veszít a hatékonyságából.”

A cikk folytatása ITT érhető el.