Gigantikus napelemparktól féltik a Tapolcai-medence látképét – az energiára szükség lenne

Tájkép a tapolcai medencéről (Forrás: atlatszo.hu)

 

Az atlatszo. hu cikke így folytatódik: a napelempark kivitelezője ekkora erőművet még sosem épített, az pedig „üzleti titok”, hogy honnan szerzik meg a szükséges 40-50 milliárd forintot. 

„A körpanoráma elképesztő, a Tapolcai-medence összes tanúhegye remekül beazonosítható, a mélyben a névadó város, Tapolca, a távolban a Balaton víztükre csillog” – ezzel a szavakkal mutatja be egy kirándulótippeket ajánló honlap azt a látványt, ami a tanúhegyek egyikének csúcsáról, a Halápi hegyről kibontakozik. Ám a Tapolcai-medence lenyűgöző panorámája jelentősen megváltozhat, ha az engedélyező hatóságok igent mondanak egy tapolcai naperőmű-projektre.

Tapolca északi külterületeire egy 160 hektáros napelemparkot terveznek, és a területen két 49,9 MW-os naperőművet létesítenének. A napelemmel való lefedettséget körülbelül 100-110 hektárra tervezik.

A tapolcai beruházás helyszíne a várost északról övező, a helyiek által Harasztnak nevezett terület. A projekt grandiózus méretét talán úgy lehet érzékeltetni, hogy ezen a területen 224 focipálya, vagy a Városliget másfélszerese is elférne.

A teljes cikk itt érhető el.

A tervezett napelempark óriási méretű (forrás: Google Earth, az atlatszo.hu által szerkesztve)

A tapolcamedia.hu-nak dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a napokban így nyilatkozott:

„..továbbra is csak azt mondhatom, hogy a mai napig egyetlen olyan információról sem tudok, ami ennek a beruházásnak a káros voltát bizonyítaná.  Mindenki, aki arra hivatkozik, hogy ez egy értékes terület, az szerintem erősen megkérdőjelezendő. A harasztot gyermekkoromtól ismerem, tudom róla, hogy mezőgazdaságilag nem értékes terület, az állatok legeltetése pedig lehetséges  egy napelemparkban is. Ugyanakkor látjuk, hogy mekkora probléma az energiaszolgáltatásban a kiszolgáltatottság, a függőség az árakat és a politikai vonatkozásokat illetően is.”