Fontos gasztronómiai célponttá vált Badacsony (vitorlazzitthon.hu)

Egymást követik az őszi-téli időszakban a gasztronómiához kapcsolódó események Badacsony-szerte. Október utolsó hétvégéjén kezdetét veszi a Gasztrohegy sorozat második évada, de lesz több borász részvételével Újbor Kóstoló is, majd érkeznek a téli programok a hegyre. Kimondható: Badacsonyban működni látszik a 365 napos Balaton koncepció.

Jó néhány olyan pontja van a Balatonnak, ahol az egész éves koncepció a gyakorlatban is kezd megvalósulni – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak a Balatoni KÖR elnöke. Laposa Bence borász hozzátette: a legnagyobb örömére Badacsony az egyik ilyen helyszín. Elárulta: az idén második évadát kezdő Gasztrohegy előzménye a „Badacsony Nyitva” akció volt, amikor néhány évvel ezelőtt kimondták: a csatlakozott badacsonyi vendéglátóhelyek az év 365 napján várják az odalátogatókat.

A Gasztrohegy már nem csupán azt mondja, hogy a vendégek nyitott helyeket találnak, hanem tematikus hétvégékre, különböző aktivitással várják az érdeklődőket – fejtette ki Laposa Bence. Hozzátette: céljuk, hogy mobilizálják az odaérkezőt, akinek lehetőse van több helyet bejárni, több ízt megkóstolni. A tematikus hétvégék a gasztronómiában és programban is különböznek egymástól. Van amikor konkrét alapanyag mentén épülnek fel az ételek, de lesz olyan alkalom is, amikor egy irány, vagy technológia iránt halad a séta az ízek útján.

Laposa Bence beszélt arról is, hogy sokáig, mint boros desztináció élt Badacsony az emberek fejében, ugyanakkor mostanra fontos komplex gasztrocélponttá váltak. A különböző vendéglátóhelyek különböző arculattal rendelkeznek, így széles célközönséget tudnak kiszolgálni egyes Gasztrohegy hétvégéken. A Balatoni KÖR elnöke szerint ősszel, valamint a téli hónapokban a nyári időszakhoz képest eltérő a vendégkör. Az ilyenkor odaérkezők sok szempontból érdeklődőbbek és befogadóbbak a minőségi termékek és szolgáltatások irányt. Kifejtette: ilyenkor mást is mutat a Balaton, más szintet tud adni a vendéglátás.

Laposa Bence elárulta azt is, hogy a Gasztrohegy sorozaton kívül rengeteg programmal készülnek. Igyekeznek azokat a tematikákat is lekövetni ami más borvidéken is fellelhető. Lesznek Márton-napi rendezvények, valamint egy nagy újdonság, az I. Badacsonyi Újbor Kóstoló, aminek a Hableány ad otthont november 16-án.

A teljes interjút a www.vitorlazzitthon.hu oldalon hallgathatják meg.