Folytatnák a fejlesztéseket Balatonföldváron (Magyar Nemzet)

Újabb milliárdos fejlesztéseket ígér a polgármester Balatonföldváron. Felújítanák a Kvassay sétányt, amely turisztikai funkciókkal bővülhet. A kikötő előterében minőségi közösségi teret alakítanának ki vizes attrakcióval, szökőkútrendszerrel, illetve fény- és hanghatásokkal. 

Balaton-parti településként elsősorban a turizmus színvonalának javítására, az ezt szolgáló fejlesztésekre koncentráltunk; négy európai uniós pályázaton több mint 1,2 milliárd forintot sikerült elnyernünk – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Holovits Huba.

Az előző ciklusban elnyert, de erre az öt évre átnyúló programok közül kiemelte a magasparton kialakított hajózástörténeti látogatóközpontot, amelyhez 475 millió forint uniós, vissza nem térítendő támogatást kapott a város, és ezt ötvenmillió forint saját forrással egészítették ki. Az attrakciót négy szezon alatt összesen mintegy 170 ezren látogatták meg, ami kiváló eredmény – tette hozzá.

Több lépcsőben, ­uniós, hazai és önkormányzati forrásokat is felhasználva, felújították az önkormányzat két strandját, amelyek a Kék hullám minősítő rendszerben négy- és ötcsillagos besorolást kaptak, az utóbbi a legmagasabb. Megújult és funkciót kapott a települést alapító Széchenyi-család villája, a Kulipintyó, ahol 120 millió forintból a város megalapításának időszakához kapcsolódó interaktív kiállítást alakítottak ki – sorolta. Itt októbertől a 19. század végi és a 20. század eleji polgári, arisztokrata élet ­mindennapjait lehet eljátszani úgy, hogy a vendégek korabeli ruhákba tudnak beöltözni. Emellett a Kulipintyó az élethosszig tartó tanulási programnak is otthont ad. Emellett egészségfejlesztési iroda is működik Balatonföldváron – fejtette ki Holovits Huba.

A politikus elmondta azt is, hogy az elmúlt években tovább szépültek a közterek és korszerűsítették a közvilágítást. Európai uniós forrásból olcsóbbá tették a város üzemeltetését, a település összes közintézménye – beleértve a városházát is – komplex energetikai felújításon esett át, ezzel évente tízmilliós összeget tudnak megtakarítani. Megerősítették a partvédő művet, felújították a Kármelhegyi Boldogasszony-kápolnát és a környezetét is rendbe tették, továbbá a közadakozásnak köszönhetően Zsolnay kerámiából keresztutat állítottak. Folytatták az út- és járdafelújítási programot: 2010 óta 29 utca csaknem hatvanezer négyzetméter aszfaltfelületét tették rendbe és több mint tízezer négyzetméter járda térkövet cserélték le.

A legnagyobb európai uniós pályázati összegből, 680 millió forintból 2020-ra újjáépülhet a Kultkikötő a szabadtéri színpaddal együtt, illetve rendbe teszik a környezetet is. – Külön örömünkre szolgál, hogy a Magyar Kerékpáros-szövetség az egész Balatonra kierjedő, kétmilliárd forintos pályázati programban Balatonföldvárt kérte fel, hogy adjon otthont a déli parti kerékpáros-szolgáltatóközpontjának, ami jövőre megvalósul. Ez is egy több száz millió forintos program – mutatott rá.

Balatonföldváron a Holovits Huba vezette önkormányzat a jövőben is folytatni szeretné a fejlesztéseket. Az egyik legfontosabb beruházás az 1,2 kilométer hosszú Kvassay sétány teljes felújítása lehet, a beruházás során a terület turisztikai funkciókkal bővülhet. A kikötő előterében minőségi közösségi teret alakítanának ki vizes attrakcióval, szökőkútrendszerrel, illetve fény- és hanghatásokkal. Ennek is megvannak a kiviteli tervei, ezekhez a fejlesztésekhez pályázati pénzt vagy központi támogatást szereznének – olvasható a Magyar Nemzet összeállításában.