Bollywood Balatonfüreden (balatonfured.hu)

Tizenkét indiai filmet mutatnak be az 5. Indiai Filmhét keretében Budapesten. A bollywoodi sikerfilmekből, művészfilmekből és díjnyertes alkotásokból válogató sorozat ünnepélyes megnyitóján a Nobel-díjas költőt, Rabindranath Tagore-t bemutató filmet vetítik le. Az esemény díszvendége az indiaiak által kultikus helyként tisztelt Balatonfüred városa lesz.

Igazi kulturális élménynek ígérkezik a filmfesztivál, hiszen ízelítőt nyújt majd a vibráló színeiről ismert indiai filmművészetről – írja a balatonfured.hu.  Indiában egyébként évente ezer, naponta három új filmet készítenek, többet mint Hollywoodban. A színészek európai léptékkel mérve szinte beláthatatlan népszerűségnek örvendenek a maguk 600-800 milliós rajongói táborukkal.

Balatonfüred nemcsak a nyitónapon vesz részt a programban, hiszen Kumar Tuhin, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövetének ajánlására október 9-én, szerdán, Bollywood leghíresebb filmszínészei közül nyolcan látogatnak el rendezők és producerek kíséretében, a Balaton-parti városba. A Tagore sétányon felkeresik a hindu költő szobrát, aki 1926-ban a füredi szívkórházban gyógyult meg, és ennek örömére a parkban egy hársfát ültetett – azóta az indiaiak szemében Balatonfüred kultikus helynek számít.
A déli órákra tervezett látogatás során akár a sztárszínészekkel közös fotózásra is alkalom nyílhat a sétányon.

A fesztivál nyitófilmjét, a Thinking of him című 2018-ban készült alkotást, amely Tagore életét mutatja be, október 10-én, 19 órakor a Kisfaludy Galériában is levetítik. Az eredeti nyelven, magyar felirattal látható film bemutatóján jelen lesz az alkotás producere is.

Az október 7-13. között zajló filmfesztivál kontextusában és tartalmában is eltér az előzőektől: az eseményen kétszer annyi filmet láthat a közönség, mint korábban. A kínálatában szerepelnek dél- és nyugat-indiai filmek, három film érkezik Kelet-Indiából és hat bollywoodi alkotást is láthat a közönség. Naponta két vetítést tartanak a budapesti MOM Parkban, a filmvetítések mellett pedig mesterkurzusokat és kerekasztal beszélgetéseket rendeznek magyar és indiai filmes szakemberek részvételével.